GODIŠNJI PROGRAM KLUBA ZA UŽIVANJE

DSC_9442Bio je to „Sjaj miholjskog leta“ u Banatu. Članovi muzičke, dramske, folklorne, likovne i sekcija ljubitelja proze i poezije i kreativnih radova, pri Klubu za stara i odrasla lica, su u četvrtak, 30. oktobra, održali završni godišnji program i razgalili nekoliko stotina posetilaca u zrenjaninskom Kulturnom centru. Entuzijazam, pregnuće, posvećenost i ljubav prema muzici, pesmi, igri, glumi, poeziji, slikarstvu i stvaralaštvu isijavali su iz svakog učesnika ove svečanosti. A kako i ne bi kada su gotovo godinu dana uvežbavali i izvodili svoje tačke, doduše u prethodnim prilikama pred znatno manjim auditorijumom.

Program je bio sastavljen od izuzetno kvalitetnih numera, tako da su nadahnuće i umeće interpretatora u potpunosti njihove godine potisnuli u drugi plan. U muzičko-scenskom događaju „Sjaj miholjskog leta“ dominirale su banatske teme. Naročito kada se pevalo, a izvođene su pesme kojima ni vreme nije moglo da oduzme lepotu i aktuelnost. Kakavo bi to bilo predstavljanje narodnog stvaralaštva Banata da se nije, osim na srpskom, zapevalo i na mađarskom i rumunskom jeziku. Nije izostala ni bosanska pesma. Dramska sekcija se predstavila odigravanjem odlomaka iz već legendarne pozorišne predstave „Pa izvolte u Sakule“, dok su članovi folklorne sekcije, u dva maha, spletom igara podsetili na narodnu tradiciju na ovom prostoru.

Ne bi reporterski bilo korektno da se bilo ko od učesnika izdvoji. Publika ih je sve gromoglasno pozdravljala, a ovacije koje su dobili na samom kraju programa samo govore da je on osmišljen i izveden na zavidnom umetničkom nivou. Pesme su pevali Julijana Veskov i Milka Kuridža, odnosno Margit Kucora i Eržebet Keri Ilić, u duetu, a kao solisti nastupili su Milena Radlovački, Pavel Žebeljan, Slavna Jevremov, Mihailo Šerifović, Rosa Marjanović, Vlastimir Momirov i Nikola Brakus. Ženska grupa je izvela splet vojvođanskih pesama, dok su „Seferini“, učesnice brojnih festivala i smotri narodnog stvaralaštva, još jednom pokazale da nedavni izlazak prvog CD-a nije bio nimalo slučajan. Draginja Milović, Bratislav Veličković i Mira Draganov su govorili stihove. Veštinu sviranja na usnim harmonikama predstavili su Bratislav Veličković i Milorad Martinov. Veliki doprinos sveukupnom odličnom utisku dali su muzičari Vasilije Marianu, na harmonici, Zoran Kavalić, na gitari, Radovan Markov, svirajući kontrabas, Nikola Brakus, koji je svirao na tamburici i Janoš Orban, koji je vešto rukovao violinom. Njima se pridružuje Valja Ilijev, umetnički rukovodilac „Seferina“ i koreograf folklorne sekcije, koji je nastupio na harmonici i gajdama.

Održavanju koncerta prethodila je izložba koju su priredili članovi slikarske i sekcije kreativnih radova. Izlagano je nekoliko desetina radova, tematski raznolikih i uz primenu brojnih slikarskih tehnika.

Prisutne je, na početku, pozdravila Danica Đorđević, rukovodilac Kluba za stara i odrasla lica, a Mira Draganov, je u ulozi voditeljke, najavljivala učesnike. Koncert je sa zanimanjem pratila i Zorica Vučković, direktorka zrenjaninskog Gerontološkog centra.

I možda bi, kao sažetak ovog divnog „Sjaja miholjskog leta“, nabolje poslužile reči posvećene učesnicima programa, da se ne zna „koliko ima dana u našim životima, ali da ima mnogo života u našim danima“.

DSC_9314 DSC_9373

 

 

 

Više fotografija u rubrici GALERIJA pod naslovom GODIŠNJI PROGRAM KLUBA 30.10.2014. GODINE

1 thought on “GODIŠNJI PROGRAM KLUBA ZA UŽIVANJE”

  1. Pingback: Stephen

Comments are closed.