Gerontološki centar – Zrenjanin

Амбасадор Пољске Њ.Е. Томаш Његођиш и министар Зоран Ђорђевић посетили Геронтолошки центар Зрењанин

Амбасадор Републике Пољске у Србији Њ.Е. Томаш Његођиш и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић заједно са покрајинским секретаром за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предрагом Вулетићем и градоначелником Зрењанина посетили су данас Геронтолошки центар у Зрењанину поводом реализације пројекта радне терапије за кориснике Геронтолошког центра. Вредност пројекта је 2.460 евра, а за кориснике Геронтолошког центра обезбеђена је столарска машина, сто за стони тенис и три шаховске гарнитуре.

Амбасадор Републике Пољске у Србији Њ.Е. Томаш Његођиш истакао је да је претходних десет година на територији републике Србије амбасада Републике Пољске реализовала велики број различитих пројекта и позвао удружења, установе, локалне самоуправе да се јаве како би реализовали још неки пројекат.
Реализација овог пројекта је наставак добрих односа између Србије и Пољске. Овај пројекат је посебно битан, јер су укључене и старије особе и деца. Амбасада Републике Пољске жели да и следеће године реализује још неки пројекат заједно са Геронтолошким центром у Зрењанину- рекао је Њ.Е. Томаш Његођиш.
Наша обавеза је дабринемо о нашим најстаријима, свакако министарство има низ мера којима помаже најстарије. Једна од тих мера је управо и овакви домови које држава финансира и брине о оваквим домовима да они буду у најбољем могућем стању из разлога што то наши најстарији грађани то и заслужују. Желимо да положај, боравак и живот наших најстаријих буде на највишем могућем нивоу, мислим да држава успева у томе- рекао је Њ.Е. Томаш Његођиш министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и додао да се министартво брине да положај најстаријих грађана из године у годину бити све боље.2017. година у социјалној заштити проглашена је за годину међугенерацијском сарадње и међугенерацијске солидарности. Тим у вези организовали смо различите активности за кориснике Геронтолошког центра. Круна овогодишњег рада као и повод данашњег окупљања јесте реализација пројекта радна терапија за кориснике Геронтолошког центра Зрењанин који је реализован у сарањи са амбасадом републике Пољске у Београду- казала је Тања Живанов ВД директорка Геронтолошког центра Зрењанин.

-Циљ пројекта је социјална интеграција особа које припадају угроженој групи, а то су најпре наши корисници, али и најмлађи и најстарији суграђани. Радионице су трајале неколико месеци и поред радне терапије размењивали смо искуства са удружењем пензионера, подсећали се детињства…- рекла је Живанов.

Секретар Предраг Вулетић истакао је да у Војводини има 27 установа и да је задатак Покрајине да све оне добију лиценцу за рад.

– Захваљуемо и Амбасади Пољске која се укључила у ланац међугенерацијске сарадње и солидарности – рекао је Вулетић.

Преузето са портала https://www.zrklik.com/