Gerontološki centar – Zrenjanin

ГОСТОВАЊЕ МЕШОВИТОГ ХОРА КУД-А ПЕТЕФИ ШАНДОР МУЖЉА

На позив Вање Илијева испред Клуба за стара и одрасла лица, радо су се одазвали чланови мешовитог хора КУД-а “Петефи Шандор” из Мужље. Вања Илијев је поздравио госте,а испред њих је иступио председник КУД-а Добо Јожеф. Упознао нас је са постојањем њиховогКлуба од 1947.год, где су постојале разне секције као што су фолкрорна, музичка, шахофска, сликарска….. 1970. године су сопственим средствима купили кућу , коју су 1979. год. доградили и од тата имају своје сале за вежбање, а и канцеларије. У њиховом друштву је свирао и поштовани цитраш Силаши Михаљ, који је био заслужан за неговање такве музике и у његову част се сваке године одржава цитрашки сусрет. Код нас у гостима је био и његов ученик Јожеф Леле који нам је свирао на цитри. У клубу Петефи Шандор постоји и млађа група цитраша , који имају назив КИШ БАНДА, од којих нам је дошла у госте Ронто Ката. Она нам је показала своју умешност свирања на цитри.

Мешовити хор је основан 1981 године и слабо се учлањују млади, иако њихова гостовања не престају. Отпевали су нам пар песама уз касније превод значења тих песама. Веома лепа атмосвера је понела и гледаоце , тако да се уз неке песме играло. На крају уз цитру се играло и певало и на српском.

Сви су били расположени уз обећање да ће доћи , а и позив да и ми гостујемо.

Вања Илијев се захвалио на свему и позвао госте на малу част,.Уз кафу и пиће чула се песма наше Милене Радловачки, а где је она ту је и забава.