Gerontološki centar – Zrenjanin

Златовез уз песму панонског морнара

zlatovez
Златовез

У четвртак 23.11.2017. године бројни посетиоци у нашем Kлубу имали су прилику да се упознају са прекрасним рукотворинама у златовезу Ружице Нача из Геронтолошког центра и да уживају у шестом програму наше чланице Анке Хајду под називом “Панонски морнар”.

За разлику од претходних програма који су носили  специфичан медитерански “филинг” ове рођене Далматинке, овај је био у потпуности посвећен равничарској Војводини.

На самом почетку данашњег програма руководилац нашег Kлуба Даница Ђорђевић дала је реч Ружици Нача и председнику Градског Удружења старосних пензионера Зрењанин Љиљани Петров.

publika
Публика
Анка Хајду
Анка Хајду

Потом је кренуо војвођанаски колаж у слици, речи и музици, зналачки припремљен Анкиним рукама.Од Панонског мора на овим просторима пре 600.000 година и Ђолетовог туговања за њим  у споту на видео-биму, до познатих музичких нумера о равници која се не дира, о Дунаву, мојем мору, салашима на северу Бачке и завејаним путевима до њих, о тем Сомбору и Милици, најлепшој Сремици у дивном, кићеном Срему… 

У пратњу врсних музичара из оркестра Kлуба (Василије Маријану, Зоран Kавалић и Радован Марков),. наступили су Анка Хајду, Роса Марјановић, Маргит Kуцора, Властимир Момиров, Панта Јосимов, Радица Јанков, Паја Жебељан, Смиља Стојић, дует Милка Kуриџа и Јулијана Весков и Славна Јевремов.

ruzica
Ружица Нача и пријатељице
izvodjaci
Извођачи

На видео-биму су се смењивали прекрасни војвођански пејсажи, гарнирани Анкиним војвођанским казивањима, стиховима Мике Антића и спотовима професионалних певача о здравици, чамцу на Тиси и распеваној Војводини…