Gerontološki centar – Zrenjanin

ИЗЛЕТ ЗА СЕГЕДИН

Тог пријатног, осунчаног, другог априлског дана, група од тридесетак знатижељних и веселих чланова Клуба уприличило је посету аутобусом „господском“Сегедину, другом по величини граду нашег северног суседа Мађарске.
После удобне, трочасовне вожње и уобичајених граничних формалности при уласку у земљу ЕУ, група се од тиског кеја, после заједничког снимка, упутила у обилазак Сегедина на челу са водичем, елоквентном и пажљивом Изабелом, чланицом нашег Клуба.
Сегедин одавно важи, а поготово ранијих кризних година, што добро памте наши времешни чланови, као врло примамљива шопинг дестинација, са неизоставним тумарањем по многобројним тржним центрима. Овога пута, наша група се определила за једно лепше лице Сегедина, обиласком старог градског језгра фасцинантне архитектуре, у којој предњачи сецесија.
Кренуло се од предивног парка пуног цвећа на Сечењи тргу и Градске већнице, саграђена у необарокном стилу 1799. године, од стране истих градитеља који су подигли Градску кућу у Зрењанину. Интересантан је “мост уздисаја”, налик оном венецијанском, који је повезује Градску већницу са суседном зградом скупштине.
У пријатној шетњи улицом Караш, препуној кафића, сластичарни и бутика, стигло се до Дугоњићевог трга са централном музичком фонтаном, изграђеном на стоту годишњице поплаве у Сегедину. Од те 1879. године, када се Тиса излила и дословно збрисала цео град, усмртивши 60.000 људи, отпочела је потпуна обнова града. Северном страном трга доминира зграда ректората Универзитета, изграђена 1873. у стилу еклектике.
Праву атракцију представљао је за све свакако главни катедрални градски трг, димензија као и трг Светог Марка у Венецији, смештен надомак Заветне цркве. Управо се ту током летњих месеци организује и позоришни фестивал на отвореном, који је надалеко чувен, а на тргу се налази и кула Светог Димитрија, која важи за најстарији споменик у граду. Катедрала са два торња од 90 метара представља највишу грађевину Сегедина. Може се похвалити јединственим ентеријером који је сврстава и у најфасцинантиније грађевине Мађарске. Унутар цркве налазе се највеће оргуље Европе са невероватних 9740 свирала.
Прекопута улаза у Заветну цркву, испред којег је опет сачињен групни снимак, на фасади зграде која окружује трг, налази се музички сат, симбол Универзитета средњег века.
Потом је група обишла и суседну Православну цркву, изграђену у необарокном стилу још 1773. године са јединственим иконостасом. У пријатном разговору са свештеником Далибором пуно се дознало о Србима на овом подручју од Велике сеобе 1690. године до данас.
Од осталих знаменитости које нам је љубазна Изабела показала издвајају се два бисера сецесије: Рекова палата, саграђена 1907. и нова синагога, саграђена 1903., као једна од највећих у Европи.
После обиласка, уз пријатну шетњу, ситне куповине, трагање за специјалитетима мађарске лухиње и опуштање у кафићима и сластичарнама сунчане улице Караш, брзо је протекло време до поласка аутобуса за Зрењанин наше групе препуне пријатних утисака.