Gerontološki centar – Zrenjanin

Излет у Сенту

Повећа група чланова нашег Клуба за стара и одрасла лица упутила се аутобусом тог топлог, првог јулског дана 2021. године на излет у Сенту, интересантан бачки градић, један од најстаријих у Војводини, смештен уз питому обалу Тисе.
Одмах по изласку из аутобуса у центру, први утисак је био веома пријатан: импозантно здање градске куће у стилу сецесије, предиван и простран парк са фонтаном, чисте и умивене фасаде старих зграда, ушушкани многобројни кафићи и посластичарнице.
После краћег предаха, групу је повела наш члан и туристички водич Изабела Хеђи до зграде Музеја, стогодишњег споменика културе. То је била прилика да се чланови Клуба упознају са поставком археолошких предмета, докумената и предмета из бурне историје града, где посебно место заузима Сенћанска битка давне 1697. године између Аустрије и Турске, када је “код Сенте спасен Беч”. Горње просторије зграде испуњава веома лепа етнографска и природњачка збирка.
После Музеја, у романтичну прошлост нас је вратила посета атракцији варошана Тиси, “Кући старих заната”, страственог колекционара Арпада Пецеа. Несвакидашња колекција овог својеврсног храма обухвата преко 10 хиљада предмета предано сакупљаних више од 30 година, као и мини радионице готово заборављених старих заната.Тешко је набројати све те занимљиве комаде старог намештаја, грамофоне са трубом, преко 80 зидних сатова, петролејске лампе, новчиће, бућкалице за путер, старе радио-апарате… Путовање кроз заоставштину некадашњег света била је прилика да се испод слоја праве музејске прашине откривају предмети који ће нас одвести у бајковиту војвођанску причу. А до тавана, где се налази већи део збирке, нисмо ни стигли…
Посета Сенти настављена је обиласком Православне цркве Светог архангела Михаила, као и архитектонских бисера ове варошице: зграде Ватрогасне бригаде, Гимназије, Хотела “Royal”, родне куће Стевана Сремца, као и обавезном шетњом тиским кејом до споменика посвећеног славној Сенћанској битки.
Завршило се, као обично,на заједничком ручку, у веселој атмосфери и опуштено, уз наше музичаре Росу, Васу и Зорана и фотографисање за успомену на посету овом посебном, прекрасном градићу.