Gerontološki centar – Zrenjanin

Излет у Смедерево

Тог 21. маја група од тридесетак чланова Клуба упутила се у посету старом граду Смедереву, све страхујући да им неки већ уобичајени пљусак не поквари ужитак. Срећом, наше знатижељнике дочекао је и испратио сунцем окупан град на Дунаву.
Прво одредиште на овом једнодневном излету била је вила династије Обреновић “Златни Брег” ( или Краљев виноград) на око 4 км од града, смештена на питомом брежуљку, окружена виноградима и огромним парком и са предивним погледом на велику реку. Земљиште је као виноград Кнез Милош купио још 1829. године. Тек касније краљ Милан Обреновић и краљица Наталија уводе раскош и лакеје у овај летњиковац. У том амбијенту Наталијин син, краљ Александар и краљица Драга Машин, проводили су најдуже време, склањајући се због свог необичног живота и брака, све до погибије 1903. године.
После обиласка просторија виле са раскошним намештајем из 19. века, аутобус је наше чланове одвео до Дома за стара лица у Смедереву, Старца Вујадина 68. Ова установа социјалне заштите збрињава лица старија од 60 година и пружа услуге становања, исхране, неге, здравствене заштите, радно-окупационе терапије и културно забавних активности. Ту су проведена два пријатна сата, уз ручак, дружење и размену пригодних поклона са љубазним домаћинима.
Обилазак Смедерева настављен је потом са незаобилазном највећом равничарском тврђавом у Европи, коју је у почетком 15. века подигао деспот Ђурађ Бранковић. Тврђава је по свом типу класична водена, опкољена је Дунавом и Језавом, а са југа вештачким шанцем који повезује две реке. Обухвата Велики и Мали град. Обимни конзерваторски и рестаураторски радови су донекле Малом граду вратили пређашњи изглед и он је сада често поприште културних и спортских манифестација.
Аутобус је потом нашу групу, препуну пријатних утисака, уз пратеће пљускове довео у сунчани Зрењанин.