Gerontološki centar – Zrenjanin

ПА ИЗВОЛ’ТЕ У САКУЛЕ, АЛИ У ЧОКИ

Dramska sekcija Kluba za stara i odrasla lica u Zrenjaninu, uz nekoliko članova muzičke sekcije, nastupila je u nedelju 10. septembra na Danima dobošara u Čoki. I to sa odlomcima iz poznatog teksta banatskog pisca i slikara Zorana Petrovića „Pa izvolte u Sakule“, prvi put van “matične kuće” i Zrenjanina. Tako se ovaj tekst, koji verno i vrcavo oslikava mentalitet Banaćana, našao na bini već tradicionalnog Međunarodnog festival dobošara “Daje se na znanje” u Čoki, na severu Banata.

На широком, травнатом простору око бине у центру Чоке било је пуно тезги у препознатљивој, вашарској атмосфери. Посебно су се истицале тезге са слатким ђаконијама, рокотворине вредних домаћица из села чокањске општине са којима су се наши глумци сликали.
После официјелног фестивалског добошара, представу је најавила Јованке Ђатков, руководилац Драмске секције Клуба, која је изванредно припремила одломке, вешто их комбинујући са препознатљивим, старим, банатским песмама.

Потом је Душан Ђуричин у банатској ношњи, као сакулски добошар, увео знатижељну публику у сеоска дешавања, поздравивши окупљене на свим језицима са ових простора.

Већ уходана екипа наших глумаца-аматера представила је публици Сакуле на мапи Баната, осликавање кућних просторија родољубивим мотивима, сеоске комшијско позајмљивање и заврзламе у вишенационалној средини на тему хлеб-“брот”, пардонирање, пад црквењака са црквеног торња, сватовска торта од 100 јаја у возу Црепаја – Сакуле…

Изврсно су глумили Душан Ђуричин, Катарина Милојевић, Маргит Куцора, Милена Радловачки, Властимир Момиров, Вељко Јовановић, Јелица Виријевић, Милош Ђатков и Драгиша Бабин.
Музичке нумере су изводили Василије Маријану хармоника, Зоран Кавалић гитара и надахнути солисти Властимир Момиров, Милена Радловачки и Маргит Куцура.

Публика је топло поздравила представу, а посебне похвале су изразили културни посленици из суседних места, па су већ најављена гостовања Драмске секције Клуба у Ади и Молу.
После ове представе, на бину су изашли добошари са својим порукама, фестивалске мажореткиње и Драгољуб Ђуричић са младим добошарима.