Gerontološki centar – Zrenjanin

ПРОГРАМ ПРЕВЕНЦИЈЕ ДЕПРЕСИЈЕ У ТРЕЋЕМ ЖИВОТНОМ ДОБУ ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ: ”ЕМПАТИЈА”

У оквиру реализације значајног Програма превенције депресије у трећем животном добу, дана 15.06.2018 у просторији Клуба за стара и одрасла лица одржано је успешно предавање на тему: ”Емпатија”.
Предавачи – психолози Маја Радошевић и Ана Баришић вешто су анимирали релативно малу групу заинтересованих, претворивши своја излагања у једну интерактивну радионицу.
Теоријски и практично изложен је значај емпатије – способност доживљавања осећања и доживљаја друге особе “као да” су наши сопствени, са посебним нагласком на треће животно доба. Емпатија је темељ свих понашања која повезујемо са “добротом”, а на њеном одсуству темељи се већина деструктивних и насилних облика понашања које повезујемо са “злом”.
Предавачи су кроз занимиљиве практичне игре представили и стилове комуникације: пасивност (потребе других испред својих), агресивност (своје потребе испред туђих) и асертивност (равнотежа између својих и туђих потреба). Нагласили су да је асертивност вештина која омогућава да се изборимо за своја права и да се наша осећања и мишљење узму и обзир, а да при томе не нарушавамо права других.
Кроз интересантну интерактивну радионицу, предавање је потрајало чак знатно дуже него што је било предвиђено.
На крају је упућена порука која сублимише сва досадашња предавања у оквиру превенције депресије у трећем животном добу: Обојите свој живот позитивно! Здравље не долази увек са лековима. Обично долази од мира у срцу, од мира у души. Долази од смеха и љубави!