Gerontološki centar – Zrenjanin

ПУТОВАЊЕ БАНАТСКИМ ФИЈАКЕРОМ

У четвртак 08.11.2018. године чланови нашег Клуба имали су ретку прилику на путовање фијакером у прошлост. На ово путовање, које буди носталгична сећања, повела их је, причом и сликом наша чланица и професорка историје Верица Николић. И овог пута се присутнима уводним излагањем најпре обратила Даница Ђорђевић, руководилац Клуба за стара и одрасла лица
Своје богато радно искуство из Историјског Архива града Зрењанина Верица Николић преточила је у обиље података о овом некад незаобилазном превозном средству најразличитије намене. Од оних првих, дрвених римских двоколица у Старом веку, па до најлуксузнијих, парадних кочија по европским дворовима у прошлом веку. Многе присутне је прича о фијакерима у нашем граду подсетила на радосне и тужне слике из детињства, на време када је то било још увек превозно средство. Незаменљиво кад су у питање свадбе и верске светковине. Организација овог превоза била је у нашем граду уређана на сличан начин како се данас уређује такси превоз.
Данас су се фијакери пред налетом моторних двоточкаша задржали само као туристичка атракција. У Бечу их има преко 100, и њиховој вожњи уживају радознали посетиоци овог древног града. У зениту овог превозног средства,у другој половини 19. века, било их је на бечким улицама и преко 1000!
У музичком делу програма, са песмама на тему фијакера који лута улицама, носећи заљубљени пар и завејаним, салашким путевима, успешно су наступили солисти Славна Јевремов, Славица Попов, Властимир Момиров и Радован Марков у пратњи оркестра у којем су били Василије Маријану, Зоран Кавалић и Радован Марков.