Gerontološki centar – Zrenjanin

Сећање на песника Лазара Лаушева – стиховима у славу жене и брезе

Откад је Клуб 01.02.2021.год. после једногодишње паузе узроковане пандемијом вируса отворио своја врата, љубитељи лепе писане речи окупили су се по други пут. Разлог је тужан – сећање на песника Лазара Лаушева из Идвора, дугогодишњег члана нашег Клуба, великог песника банатске равнице, који нас је напустио почетком године.Тананим стиховима у славу жене и брезе уздигао је ову љубавну поезију до неслућених висина.
Преподневно књижевно дружење, уз сва ограничења која пандемија намеће, овог последњег, сунчаног дана марта отворила је Даница Ђорђевић, руководилац Клуба. Поздравила је све присутне који су се скупили у завидном броју, израживши наду у бржи повратак у нормалности обнављањa активности у Клубу.
Томе се придружила и Катарина Милојевић, руководилац Секције љубитеља лепе речи, најављујући учеснике програма који су за презентацију сами одабрали стихове из богате Лазине заоставштине од чак 6 издатих збирки песама.
На почетку је прочиталa обраћање Стојанке Милин, велике Лазине пријатељице по перу, такође дугогодишњег члана нашег Клуба, која нажалост није могла да присуствује лично. Топлим речима евоцирала је сећање на свог земљака, његов књижевни рад и заслуге за очување имена и дела великана светског гласа, Михајла Идворског Пупина. Посебно је нагласила да су чланови музичке и књижевне Секције нашег Клуба били радо дочекани и угошћени сваке године у Идвору, на културној манифестацији коју је Лаза организовао поводом Дана Михајла Пупина.
Одабране стихове Лазара Лаушева су читали Милорад Мартинов, Биљана Димитријевић Мартинов, Мирјана Леваков, Љиљана Вељић, Оливера Блажин, Драгиња Миловић, Славица Попов, Јелена Бурсаћ, Оливера Каран, Мира Драганов и Витомир Ћурчин.
Њихово казивање дискретно су пратиле бројне фотографије Лазиног наступања и дружења у Клубу протеклих година.Приказани су такође видео снимци приредби у Народном позоришту у Зрењанину 2003. и 2013. године поводом обележавања 20, односно 30 година нашег Клуба, на којима је Лаза читао своје љубавне и родољубиве стихове. Посебно је био интересантан снимак једног његовог ТВ интервјуа из 2018 године у којем Лаза прича о себи, својим песмама, љубави и вечној дилеми између лепоте жене и лепоте брезе, скривених у јединственој, недокучивој лепоти.