Gerontološki centar – Zrenjanin

У Геронтолошком центру Зрењанин корона вирусом заражено 14 корисника

Први случај заражавања корона вирусом у Геронтолошком центру Зрењанин регистрован је 18. децембра прошле године. Од тада није било пријема нових корисника. Закључно са данашњим даном, у овој установи је 14 корисника позитивно на корона вирус, а који, према речима руководства, имају благе симптоме или су без симптома. Када су у питању запослени, од 124 лица њих 14 је на боловању управо услед оболевања од корона вируса. Како се одвија рад у Центру у време епидемије, разговарали смо са директором центра, Тањом Живанов.

Колико корисника има Геронтолошки центар Зрењанин?

– Геронтолошки центар Зрењанин има капацитет за смештај 319 корисника. Установа у овом тренутку није попуњена, услед редукованог пријема корисника током прошле године. Инструкцијом о пријему нових корисника коју су прописали Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Покрајински секетаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова, приликом реализације новог пријема корисник мора имати негативан ПЦР тест на вирус ковид-19, не старији од 72 часа и мора бити смештен у собу за изолацију наредних 14 дана. Од када је регистрована појава вируса у Установи, пријеми су обустављени. Будући да је велико интересовање за смештај у нашу Установу и да постоји листа чекања, са наставком реализације пријема, очекујем да ће капацитет бити попуњен.

Колико је заражених корисника било од почетка епидемије до данас, 13.1.2021?

– Од почетка епидемије чували смо Установу од појаве вируса. Од првог дана, 16.03.2020, у потпуности се примењују инструкције, налози, препоруке и све мере заштите које прописује ресорно министарство и Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Кризни штаб и Завод за јавно здравље Зрењанин. Запосленима се обавезно мери телесна температура на улазу у двориште. Уколико има одступања, не улазе у објекат Установе. Врши се дезинфекција обуће, руку, обавезно је ношење личне заштитне опреме (прописана униформа, обућа, маске, рукавице, капе, визири). Двориште и објекти редовно се дезинфикују. Корисницима смо појачали унос топлих напитака, витамине, воће. Уколико неко од запослених има било какве симптоме респираторне инфекције или друге здравствене тегобе, о томе обавештава свог претпостављеног и не долази на посао. Административним радницима организован је рад од куће како би контакт међу запосленима био сведен на минимум. Високим степеном професионалности и одговорности, успели смо да сачувамо кориснике више од девет месеци, до средине децембра. Међутим, када је вирус ушао у породице и проширио се у све поре друштва, на жалост, појавио се и код нас. Дана 18.12.2020.године, у ГЦ Зрењанин, евидентирана је појава вируса ковид-19. О томе смо одмах обавестили епидемиолошку службу Завода за јавно здравље Зрењанин са којом смо били у сталној комуникацији и договорили даље кораке. Такође, обавестили смо све ресорне секторе са којима смо такође у сталној комуникацији. По инструкцији др Жанке Субић, начелнице епидемиолошке службе ЗЗЈЗ Зрењанин, реаговало се брзо и ефикасно. На томе смо јој неизмерно захвални. Тестирање корисника антигенским тестом обавили су медицински техничари, запослени у ГЦ Зрењанин, а ПЦР тестом, запослени у ЗЗЈЗ Зрењанин. Негде се понављало тестирање, како би имали јасну слику о броју позитивних на вирус. Укупан број тестова који су били позитивни је 146. Тестирање је пропраћено обимном и прецизном документацијом. Највећи број корисника, чији је тест био позитиван био је без симптома или са лакшом клиничком сликом. Чим смо добили званичне резултате тестирања, организовали смо црвене и зелене зоне и у складу са тим и режиме рада, поштујући све прописане мере ЗЗЈЗ Зрењанин. Преселили смо кориснике у црвену (позитиван резултат теста) или зелену зону (негативан резултат теста), у зависности од резултата теста. Обавестили смо сроднике и објавили кол центре за црвене зоне А и Б зграде. Резултат добре организације и правовременог реаговања уз поштовање прописаних мера ЗЗЈЗ Зрењанин, јесте да тренутно имамо 14 корисника позитивних на вирус ковид-19 са благим симптомима или без симптома.

Да ли је и колико је заражених било међу запосленима (медицински и немедицински кадар)

-Када је реч о запосленима, од њих 124, на данашњи дан 14 је на боловању услед појаве вируса ковид-19. Добро се осећају. Након потпуног оздрављења, очекујем њихов повратак на посао.

Каква је процедура када се утврди да неко има симптоме који указују на вирусну инфекцију (мере спречавања ширења, изолација)

-У црвеним зонама је по препоруци ЗЗЈЗ Зрењанин организован вишедневни сменски режим рада. Запослени су у сменама по 10 дана, оставили своју децу, родитеље и своје најмилије и дошли у Установу да брину о корисницима, како би имали адекватну здравствену заштиту и негу, што је за свако поштовање, равно дивљењу. Корисници морају бити у изолацији у црвеној зони, најмање 14 дана, без обзира да ли имају или немају симптоме вирусне инфекције, из разлога што су били позитивни на тестирању. За сваку промену здравственог стања, обавештава се лекар Установе који прописује терапију, или се корисник шаље у Општу болницу „Ђорђе Јоановић“, са којим имамо одличну сарадњу. Уколико је корисник био позитиван на тесту, превози се посебним санитетом СХМП. Излечени корисници се враћају у Установу и по процедури смештају у собу за изолацију. Ових дана очекујемо да се врате троје наших корисника који су смештени у Бању Русанду након излечења у зрењанинској болници. Када је реч о зеленим зонама, где су били корисници са негативним ПЦР тестом, појачан је наџор медицинског особља како би се благовремено уочиле евентуалне промене здравственог стања корисника и у складу са тим одреаговало. Телесна температура се мери два пута дневно, сатурација, притисак и шећер по потреби. Даје се прописана терапија услед основне болести или се са појавом субфебрилности тестира и премешта у наранџасту зону, до очитавања резултата теста. Уколико је тест позитиван, пацијент прелази у црвену зону и започиње се терапија.

Како корисници центра остварују комуникацију са својим породицама

-Од почекта примене епидемиолошких мера заштите корисницима је организована комуникација са сродницима и пријатељима телефоном, Вибер видео позивима или преко Скајпа, у чему им помажу радни терапеути и медицинско особље.

Преузето са портала https://ilovezrenjanin.com