Gerontološki centar – Zrenjanin

UGODNO UZ SLIKE I PROGRAM ROŽIKE RAŠEVIĆ

DSCN1715Priredila je svoju samostalnu izložbu slika i autorski program Rožika Rašević sa mnogo pažnje i ukusa. Iako je ovo njeno dvanaesto DSCN1712samostalno učešće u Klubu za stara i odrasla lica, izbegla je zamke rutine pa je i ovaj umetnički događaj bio sadržajan, zanimljiv i zabavan. Izložila je dvadesetak radova u tehnici suvi pastel. Tematski raznolikih, jer i sama autorka kaže „slikam šta mi se dopadne i kad mi se dopadne“. Gošće izložbe, sa po jednim radom, bile su Mira Stepanov i Rada Kuzmanov.

DSCN1733– Godinama sam u Klub dolazila kao medicinska sestra Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ da članovima merim pritisak. Već tokom svog profesionalnog rada imala sam priliku da se upoznam sa dešavanjima. DSCN1734Istovremeno sam nekoliko godina u Bolnici organizovala izložbe uspešnih zrenjaninskih slikara. Po odlasku u penziju nisam imala nikakve dileme, postala sam članica slikarske i književne sekcije, kaže Rožika Rašević. Ističe da je dobrim delom presudio savet akademskog slikara Aleksandra Kačara. Razvio je kod nje ljubav prema ovoj vrsti umetnosti. Prilikom vođenja unuke na likovnu sekciju on je posavetovao da prihvati slikarstvo kao hobi, „jer dok radim meni je lepo a verujem da se tako osećaju i oni kojima poklonim neki od radova“.

Posle otvaranja izložbe izveden je program uz učešće pesnika, solista i orkestra. Svi oni su aktivisti Kluba, ili kao članovi muzičke sekcije ili sekcije ljubitelja poezije i proze. U poetskom delu izgovarane se pesme svetski poznatih pesnika kao i sopstvene. Poverenje autorke dobili su i opravdali Vitomir Ćurčin, Katarina Milojević, Mira Draganov, Dragica Kapoši, Mira Levakov, Rada Kuzmanov i Draginja Milović.

Posetioci su izuzetno dobro prihvatili i muzički deo programa. Na repertoaru su se našle dobro poznate pesme, žanrovski raznolike ali iz reda onih što prijaju „uhu i duši“. Za ovu priliku Rožika Rašević je pozvala Milenu Radlovački, Nikolu Brakusa, AnkuHajdu, Smilju Stojić, Rosu Marjanović, duet Milka Kuridža i Julijana Veskov, nastupili su još Margit Kucora, Veronika Čikoš i Vlastimir Momirov. Ukupnom umetničkom užitku doprineo je orkestar u sastavu Vasilije Marijanu, Zoran Kavalić, Nikola Brakus i Radovan Raša Markov.

Katarina Milojević, predsednica Kluba, je u četvrtak, 15. juna, prilikom najave programa pozdravila posetioce a Mira Draganov je, uz nekoliko reči o autorki, otvorila izložbu.

DSCN1732DSCN1738DSCN1741DSCN1745DSCN1719