Излет у Смедерево

Врели 18.јунски дан 2024. године није био препрека да се педесетак чланова Клуба, радозналих и жељних путовања, предвођених руководиоцем Славицом Богдановић и нашим музичарима, упути аутобусом у посету старом граду Смедереву на обали Дунава.
Прво одредиште на овом једнодневном излету била је незаобилазна, највећа равничарска тврђава у Европи, коју је у почетком 15. века подигао деспот Ђурађ Бранковић. Тврђава је по свом типу класична водена, опкољена је Дунавом и Језавом, а са југа вештачким шанцем који повезује две реке. Обухвата Велики и Мали град. Обимни конзерваторски и рестаураторски радови су донекле Малом граду вратили пређашњи изглед и он је сада често поприште културних и спортских манифестација. После занимљиве прице локалног туристичког водича о историјату тврђаве и легендама које су пратиле њену изградњу, наши времешни путници смело су се упутили у пењање по њеним кулама и шетњу по бедему, одакле се пружао предиван поглед на Дунав и околину.
Аутобус је потом наше чланове одвео до Дома за стара лица у Смедереву, Старца Вујадина 68. Ова установа социјалне заштите збрињава лица старија од 60 година и пружа услуге становања, исхране, неге, здравствене заштите, радно-окупационе терапије и културно забавних активности. Дружење са љубазним домаћинима отпочело је разменом пригодних поклона и музичком приредбом у предивном дворишном амбијенту.
Уз музику нашег оркестра, који су чинили изванредни Василије Маријану и Милан Васић на хармоници и Зоран Кавалић на гитари, наступили су наши вокални солисти Властимир Момиров, Роса Марјановић, Маргит Куцора, Милена Петровић и Радован Радишић. Почело је са банатском песмом “Два шешира”, а завршило са песмом “Свирци моји”. Између музичких нумера било је и скечева у којима је предњачио Миленко Вуковић. Публика је великим пљеском пратила наступе извођача, а на крају ни заједничко коло није изостало.
После ручка је уприличена посета православној цркви Јасенак, посвећеној Светом Великомученику Георгију, удаљене 5 км од града. Захваљујући љубазној домаћици, наши путници су упознати са историјатом храма и са освећењем комплетно обновљеног храма 1980 године, као и о чудној исцелитељској биљци јасенак.
Тропске температуре онемогућиле се планирани обилазак центра Смедерева, па се већ уморна група, препуна дивних утисака, одлучила за повратак кући, уз пријатно успутно освежење у башти дворца “Каштел” у Ечки.