Gerontološki centar – Zrenjanin

Амбасада Пољске донирала средства Геронтолошком центру Зрењанин

Пројекат „Радна терапија корисника Геронтолошког центра” чији је циљ социјална интеграција особа које спадају у угрожене групе, корисници тог центра, али и најстарији и најмлађи суграђани, успешно је реализован у Зрењанину, у сарадњи са Амбасадом Републике Пољске.

Тим поводом, Геронтолошки центар Зрењанин посетили су Амбасадор Републике Пољске, Његова Екселенција Томашо Његођиш, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић.

Амбасадор Пољске казао је да та држава, кроз бројне пројекте помаже Србији, као што је то случај и у Геронтолошком центру у Зрењанину.

Углавном су то пројекти који помажу друштву. Овде где смо данас, помогли смо старим особама, а пројекте смо реализовали и у школама, домовима здравља и болницама. Ово је заправо наставак добре сарадње Србије и Пољске – рекао је амбасадор Томаш.

Директорка центра, Тања Живанов, објаснила је на који начин је у сарадњи са Амбасадом Пољске реализован пројекат „Радна терапија корисника Геронтолошког центра”.

– Током неколико месеци колико су трајале радионице, обухватили смо поред радне терапије и дружење, присећање на детињство, размену искустава пензионера са Багљаша и наших корисника. Захваљујући донацији Амбасаде добили смо столарску машину, сто за стони тенис и 3 шаховске гарнитуре, укупне вредности 2.460 евра. Веома сам захвална Амбасади Републике Пољске и имам уверење да је ово тек почетак сарадње, рекла је Живанов.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, рекао је да је једна од обавеза Министарства брига о најстаријим грађанима, и да ће се у складу са тим потрудити да им обезбеди што боље услове за живот.

– Најбољи начин за прави увид у ситуацију и услове у којима живе корисници ових установа, јесте лични контакт са њима. Трудимо се да овим посетама ту комуникацију и успоставимо и желимо да кроз разговор са њима установимо шта је то што их мучи и у чему још можемо да им помогнемо – рекао је министар Ђорђевић.

Он се захвалио Амбасади Пољске на досадашњој сарадњи и истакао да ће Министарство заједно са Покрајинском Владом помоћи у складу са својим могућностима, свим установама овог типа, којима је помоћ неопходна како би њиховикорисници живели у бољим условима.

Предраг Вулетић је указао да је покрајинска Влада наредну годину прогласила Годином социјалне заштите, а када су инвестиције у питању, у протеклих 30 дана, у установе социјалне заштите и оне које се баве смештајем лица, уложено је 44 милиона динара за израду пројектно – техничке документације.

– У Војводини има 27 установа, а наш задатак је да наредне године све оне добију лиценцу за рад. Захваљујемо се и Амбасади Пољске која се укључила у ланац међугенерацијске сарадње и солидарности, истакао је Вулетић.

Зрењанински Геронтолошки центар – репрезентативна установа овог типа

Говорећи о помоћи коју Град Зрењанин пружа овој установи, градоначелник Јањић је рекао да се то чини кроз више пројеката и у сарадњи са Центром за социјални рад.

– Имамо и Клуб за старе у Улици Николе Пашића који изузетно добро ради, а њихове чланове видели смо и данас. Желео бих да захвалим амбасадору Пољске који нас је практично окупио у овом објекту који је репрезентативан и на понос свих Зрењанинаца, али, без подршке Покрајине и Министарства наш Геронтолошки центар не би могао овако да изгледа. Сигуран сам да ћемо убудуће реализовати још заједничких пројеката – казао је градоначелник Јањић на крају посете.

Текст преузет са портала ilovezrenjanin.com