Gerontološki centar – Zrenjanin

„BEĆARSKI DIVANI“ NA SEĆANJE LAZARU BRUSINU

??????????U znak sećanja na Lazara Brusina Žežu, legendarnog zrenjaninskog glumca, dramska sekcija je izvela program satkan od bećarske pesme i bećarske priče. Njegov autorski tekst „Bećarski divani“ je u četvrtak, 23. juna, u Klubu za stara i odrasla lica publika toplo dočekala.

  • ??????????Potrudili smo se da za posetioce priredimo i izvedemo samo deo stvaralaštva našeg poznatog glumca i autora. Osim članova dramske sekcije značajan doprinos dao je i orkestar muzičke sekcije. U programu su nastupili Vlastimir Momirov, Katarina Milojević, Milena Radlovački, Slavna Jevremov, Margit Kucora, Dušan Ćurčin, Jelica Virijević, Veljko Jovanović i Miloš Đatkov. U orkestru su bili Vasilije Marijanu, Zoran Kavalić i Nikola Brakus, rekla je Jovanka Đatkov, autorka programa.

??????????Česti aplauzi i reakcija publike pouzdani su dokazi da su učesnici uspešno realizovali program. Bilo je tu mnogo pesama i priča sa posela, prela i rogljeva. Izvedene su duhovito i podsmešljivo, baš kako i priliči narodnom stvaralaštvu. U uvodnom delu publiku je pozdravila i nasmejala Katarina Milojević, na već svoj osoben način.

Lazar Brusin Žeža je pre gotovo veka rođen u Kumanu. Glumio je već kao školarac. Dolaskom u Zrenjanin zaposlio se kao radnik u Železničkoj radionici. Ubrzo je tu osnovao radničko pozorište. Predstave su izvodili u Hotelu „Vojvodina“. Prelazi zatim u zrenjaninsko Narodno pozorište da bi prvi profesionalni ugovor potpisao 1949. godine. Ni posle bogate profesionalne karijere nije se oprostio od glumišta. U Klubu za stara i odrasla lica dugo je rukovodio dramskom sekcijom.

?????????? ?????????? ??????????