Gerontološki centar – Zrenjanin

ĐURĐEVDANSKI URANAK – PREDSTAVA SEZONE

DSCN1121Kada publika, gosti i izvođači postignu potpuno jedinstvo u dešavanju, kako je to bilo u četvrtak 30. aprila u Klubu za stara i odrasla lica, može se reći da je predstava uspela. „Đurđevdanski uranak“, muzičko- scenski prikaz autora Radovana Markova, je zasigurno postao događaj sezone.

DSCN1085Kraj predstave posveće romskoj muzici i stihovima Miroslava Antića, publika je dočekala na nogama. Tome su prethodile nadahnute numere solista, ženske pevačke grupe i orkestra muzičke sekcije.  Mnogo dobrih pesama, romskog folklora  u originalnim kostimima, a najviše dobre energije, izazivale su gromoglasne  aplauze. Izvođenje pesama Đelem đelem, Žaža, Verka kaluđerka, S one strane Dunava, Čoro ro i mnogo drugih, iz romske muzičke baštine, doživele su  ovacije posetilaca. Još jednom se pokazalo da je romsko muzičko stvaralaštvo inspiracija, nadahnuće i uživanje.

Katarina Milojević, voditeljka programa, je govorila stihove Miroslava Antića. Podsetila je, u uvodnoj reči,  da su Romi postali naši sunarodnici već u XIV veku. Goste je pozdravila Danica Đorđević, rukovodilac Kluba za stara i odrasla lica.

DSCN1081Radovan Markov , nastavnik muzike u penziji, je odlučio da ulaznica za predstavu bude cvet i rekao:  -U Klubu do sada nije izvođena romska muzika. Zato mi nije bilo teško da sastavim ovaj program. Imao sam divne saradnike. Zahvaljujem im se na svemu što su večeras priredidili za publiku i mene.

Markov je još istakao da ga je u profesionalnoj karijeri najviše inspirisao rad sa decom. U penziju je otišao kao nastavnik muzičkog vaspitanja u osnovnoj školi u Kleku. Ipak, kao član trupe ARHAIK, koja neguje renesansnu i srednjevekovnu muziku, postigao je najviše domaće i međunarodne domete, nagrade i priznanja.

Predivnom događaju u Klubu za stara i odrasla lica prisustvovali su, sa neskrivenim simpatijama za dešavanja na sceni, gradski funkcioneri. Pre svih Dubravka Bulovan Bengin, gradska većnica, i Igor Virijević, načelnik komunalne policije. Za verovati  je da  su svojim dolaskom potvrdili da će Klub za stara i odrasla lica imati njihovu potpunu podršku u budućem radu.


DSCN1090
DSCN1092DSCN1095