Gerontološki centar – Zrenjanin

KNJIGA MICE NIKOLIĆ O DECI I ZA DECU

DSCN1219 Nimalo ne čudi što je Mica Nikolić svoju drugu knjigu pesama i proze posvetila deci. DSCN1222Najpre je odgojila svoje dvoje dece. Pružala je veliku pomoć tokom odrastanja petoro unučadi, bili su tu još njihove drugarice i drugari, pa komšijska i deca njenih prijatelja. Pred velikim brojem gledalaca u četvrtak, 25. juna, u Klubu za stara i odrasla lica Mica Nikolić je održala promociju knjige „Radost, ljubav i snovi“.

  • Svako od dece iz mog najbližeg okruženja dobiće na poklon po primerak knjige. Pogotovo što su oni junaci u pesmama i pričama koje sam napisala. Biće im to verovatno jedna od uspomena na mene, rekla je Mica Nikolić neposredno pred početak promocije.

Njeni literarni pokušaji ipak sežu mnogo ranije. Rado se seća treće Zmajeve nagrade na jugoslovenskom takmičenju učenika osnovnih škola. Kasnijim radovima uspešno je učestvovala na mnogim konkursima, što je rezultiralo objavljivanjem pesama i pripovedaka.

Danica Đorđević, rukovodilac Kluba, održala je uvodnu reč, Jovanka Đatkov je govorila o autorki i delu a program je vodila Katarina Milojević, predsednica Kluba i rukovodilac sekcije ljubitelji poezije i proze. Osim Mice Nikolić u umetničkom delu promocije nastupili su Ljiljana Šmital, Bratislav Veličković, Nada Cvetkov, Vlastimir Momirov, Rosa Marjanović, Draginja Milović, Biljana Dimitrijević Martinov, Milorad Martinov, Slavna Jevremov, Katarina Milojević, Milka Kuridža, Julijana Veskov, Đuđa Grujin, Zoran Kavalić i Vasilije Marijanu.

Mica Nikolić je rođena u Novom Miloševu. Administrativne poslove je obavljala u rodnom mestu, Kikindi i Zrenjaninu. Nešto više od 50 godina živi u Zrenjaninu a članica Kluba za stara i odrasla lica postala je 2010. godine.