Gerontološki centar – Zrenjanin

KRSTARENJE DUNAVOM I OBILAZAK JUGOISTOČNOG BANATA

IMG_6942Poslednji junski dan nekoliko desetina članova Kluba za stara i odrasla lica iskoristilo je izletnički. IMG_6951U krajnju odrednicu Banatsku Palanku stikli su posle gotovo tri sata vožnje i prevaljenih oko 130 kilometara. Da se strpljenje putnika iz Zrenjanina, njih 44, isplatilo, pokazalo se odmah po pristizanju. Iz malenog sela na jugoistoku Banata vidikovac je prepun. Naziru se obronci jednog od najvećih evropskih planinskih masiva Karpata, Dunav postaje granična reka sa Rumunijom, a u blizini se u njega ulivaju reke Nera i Karaš.

IMG_6967Ubrzo su stigli domaćini iz prijateljskog vršačkog kluba pa se brojna grupa od stotinu izletnika ukrcala na splav. Krstarenje dunavom trajalo je bezmalo tri sata. Iz priče vodiča moglo se saznati mnogo o bogatoj istoriji ovog kraja, pogotovo u periodu rimske civilizacije i srednjevekovnog doba. Impozantno široki Dunav je ovde oduvek predstavljao teško savladivu prirodnu granicu, kako za ratnike, tako i za trgovce.

Putnici su se zatim „usidrili“ u mesto Ram, na suprotnoj obali Dunava u braničevskom regionu. Inače, prevoz skelom je ovde uspostavljen pre tri decenije i za sve putnike namernike iz jugoistočnog Banata u Istočnu Srbiju veza je skraćena za više od sto kilometara (izbegnut je prelazak mosta kod Kovina). Dolazak u Ram je bila nova prilika da se obogate utisci. Iznad mestašca dominira Ramska tvrđava, veliko srednjevekovno utvrđenje koje su Turci podigli u XV veku. Izveštač sa ovog izleta još beleži: „Odatle se pruža veličanstven pogled na Dunav i okolinu. U tvrđavi se sada obavljaju obimna arheološka istraživanja. Nalazi se na temeljima utvrđenja iz rimske epohe. Svedoci toga su oznake na kamenim blokovima. Obišli smo i Karavan Saraj sa crkvom, mesto gde su vekovima unazad trgovci iz najudaljenih krajeva prodavali i razmenjivali robu.“

Usledio je povratak u Banatsku Palanku i pauza za ručak. Naravno da u bogatom jelovniku nije izostala ni poznata dunavska riblja čorba.

Izuzetno sadržajan dan izletnici našeg Kluba su upotpunili odlaskom u Belu Crkvu odnosno na obližnja jezera. Mnogo viđenog, dosta novih podataka i istorijskih saznanja, mnogo pređenih kilomatara i prepešačenih staza i ukusna jela učinili su da Zrenjaninci pri povratku sa ovog izleta izraze veliko zadovoljstvo.

IMG_6998 IMG_6982 IMG_6991