Gerontološki centar – Zrenjanin

Ликовна колонија у зрењанинском клубу за стара лица, инспирација на порталу volimzrenjanin.com

Данас је у просторијама „Клуба за стара и одрасла лица“ у улици Николе Пашића 11, који функционише у склопу Геронтолошког центра Зрењанин одржана ликовна колонија и радионица осликавања свиле на којој је учествовао велики број старијих лица и то не само из Зрењанина него и из околних места и општина.

На самом почетку, присутнима се обратила директорка Геронтолошког центра Зрењанин, Тања Живанов а за портал volimzrenjanin.com Тања је рекла:

Данас имам посебну част да као домаћин угостим све Вас на овој нашој првој ликовној колонији односно радионици за осликавање свиле која је, може се рећи својеврсна иновација у социјалној заштити што се тиче окупљања чланова клуба а то је била и идеја и повод данашњег окупљања.

Данашњи гости су нам чланови клуба из Суботице, Новог Сада и Панчева и некако сви се надамо да ће то бити корак за ново и интензивније дружење а да ли ће у наредним дружењима бити баш ово осликвање свиле или нека друга техника видећемо од идеја којих има прегршт.

Клуб је основан 1983 године и ликовна секција траје већ 25 година и чланови клуба су стално отворени за иновације али понекад врло плашљиво прилазе томе као што је случај и сад, и на крају ћете видети резултат који осликава снажне емоције на „тананој“ свили, закључила је Тања.

Једна од учесница је и Кнежев Ружица која је за наш портал рекла:

“Члан сам клуба већ 5 година, и сад сам добила прилику да учествујем на колонији. Иначе пожелела сам у једном тренутку свог живота да се обучим да сликам на свили, техника је врло захтевна зато што свила има свој карактер и кад почнете да сликате не можете увек да контролишете разливање боја тако да корекција мора да се ради буквално одмах. У почетку ми је било задовољство да сликам на свили а данас ми је то и терапија.

Посебну пажњу нам привукао рад госпође Рељин Недељке из Зрењанина која је инспирацију за свој данашњи рад, сасвим случајно пронашла у фотографијама са нашег портала volimzrenjanin.com .

Ја сам из Зрењанина и пре три године сам отишла практично у пензију јер сам радила у продавници коју сам затворила и практично тад постала пензионер, и 19. децембра сам се учланила у овај клуб кад ме је Дана питала у коју ћу секцију а ја сам одабрала између осталих ову, ликовну секцију. Међутим нико није имао да ме учи, они су раније имали неке сликаре који су их учили али ја сам се углавном трудила да сама са интернета научим све.

Никад се раније нисам бавила сликањем него ево тек сад од кад сам у пензији. Као што сам рекла, инспирацију налазим на фејсбуку и интернету а један од омиљених портала ми је volimzrenjanin.com где сам и “скинула” многе фотографије укључујући и ову ноћну фотграфију нашег “Малог моста” код суда.

Прошле године сам имала своју изложбу овде у клубу, али доста сам у почетку експериментисала и тражила шта ми одговара и откирла сам да је то природа и архитектура. На овој изложби је негде око 20так моји слика, неке сам већ однела на море и продавала али мислим да сам за ове три године урадила око стотинак слика, завршила је Рељин Недељка за наш портал.

Портал volimzrenjanin.com се захваљује Геронтолошком центру Зрењанин на позиву и обећавамо да ћемо доћи сваки следећи пут када нас позовете.

Скинуто са портала volimzrenjanin.com