Gerontološki centar – Zrenjanin

ЛУТКЕ СЛАВИЦЕ БОГДАНОВИЋ ЗА ДЕЦУ И ОДРАСЛЕ

??????????Оно што је Славица Богдановић приредила посетиоцима Клуба за стара и одрасла лица се у најкраћем може описати као несвакидашњи културни догађај.?????????? У оквиру програма „Прича о гињол лутки“ најпре је отворена изложба лутака ове ауторке. Уследило је излагање и видео пројекција о развоју луткарства кроз историју да би, на самом крају, за присутне била одиграна луткарска представа „Црвенкапа“. Занимљиво, забавно, интересантно и духовито је било у четвртак, 17. новембра, у Клубу.

??????????Славица Богдановић се луткарством бави тек десетак година. И то је био сасвим довољан период да савлада технику израде гињол лутака али и да проучи историју лутака. Тако је гледаоце упознала или их подсетила на много занимљивих података. Према историјским изворима прве лутке настале су пре 12 хиљада година. О првом луткарском позоришту су писали Платон и Аристотел пре два ипо миленијума. Тада су представе приређиване за грађанство како би се упознали са законима, прописима, дакле из њиховог садржаја требало је нешто да науче. Од Славице се, између осталог, још могло сазнати да су најпознатије лутке из Мапет шоуа и Пинокио, израђују од различитих материјала и да се сврставају у гињол лутке, лутке на прстима, марионете и трбухозборце.

Мада се планира гостовање представе „Црвенкапа“ у зрењанинским вртићима, њена премијера у Клубу за стара и одрасла лица је посведочила да је пријемчива и за одрасле и да је заокупила њихову потпуну пажњу. То је потврдио и Владимир Грубанов, дугогодишњи директор зрењанинског луткарског позоришта, изразивши само речи похвале на рачун ауторке и ансамбла.

Извођачи су били Катарина Милојевић у улози наратора, Црвенкапу је играла Јелена Бурсаћ, баку Љиљана Вељић, Душко Ђуричин се огледао у улози ловца а Вељко Јовановић је био вук. Од сарадника на програму треба навести још Верицу Николић и Славицу Буху. Музику је одабрао Радован Раша Марков а технички део посла одрадио је Едуард Шварцер. Као и у свим претходним приликама Даница Ђорђевић, руководилац Клуба за стара и одрасла лица, се уводном речи обратила присутнима.

Славица Богдановић је социјална радница у пензији. Професионални радни век провела је у зрењанинском Геронтолошком центру, установи сличног карактера у Јабуци, а и сада је у струци радећи у Дому за смештај душевно оболелих лица „Свети Василије Острошки – Чудотворац“ у Новом Бечеју.

?????????? ?????????? ??????????