Gerontološki centar – Zrenjanin

MUZIČKA DOLINA JORGOVANA JELENE ANŽUJSKE

DSCN1982Kada se Radovan Raša Markov lati nekog muzičkog posla, onda to samo može biti program koji će se, sigurno je, više puta izvoditi na zadovoljstvo posetilaca. Jednako uspešna je i Katarina Milojević u pripremi tekstova, a sve pod nazivom „Cveće cafnalo“, programu posvećenom Jeleni Anžujskoj i Dolini jorgovana.

Kao da su oni koji dolaze i prate dešavanja u Klubu za stara i odrasla lica imali predosećaj da će se, u četvrtak 10. marta,DSCN1974 dogoditi nešto izvrsno, tek salu su dupke ispunili. Tako je i bilo. Muzika stare Srbije i obilje podataka iz biografije, možda, najpoznatije i najpoštovanije srpske kraljice, učinili su ovo popodne izuzetnim.

Radovan Markov, inače osnivač grupe „Arhaik“ koja izvodi srednjevekovnu i renesansnu muziku, vidno zadovoljan današnjim učinkom izvođača kaže:

  • Notni zapisi Stevana Hristića, Stevana Mokranjca i Miodraga Vasiljevića, naših znamenitih entnomuzikologa, sačuvali su dragoceno muzičko blago Srbije davnih vremena. Trudili smo se da, posle temeljnih priprema, uz muziku i glas dočaramo vreme i ličnost Jelene Anžujske.

??????????Katarina Milojević, predsednica Kluba i sekcije ljubitelja poezije i proze, je u pauzama između muzičkih numera podsećala i upoznavala. F??????????rancuskinja Jelena Anžujska, supruga kralja Stefana Uroša I, isprošena je oko 1250. godine. Da bi što svečanije dočekao svoju nevestu kralj je obezbedio da se delom puta kojim je pristizala zasade plavi jorgovani. U vreme svadbe oni su se rascvetali. Ipak, mnogo značajnije je da je Jelena udadbom prihvatila pravoslavlje, pružala pomoć siromašnima i bolesnima. Gradila je škole, crkve i manastire, ali i podsticala medicinu. Tokom 37 godina samostalne vladavine (ukupno preko 60), posle smrti kralja Uroša I, organizovala je državu, uspešno sarađivala sa susedima, kovala svoj novac. Umrla je u 84. godini 1314. godine. Uvrštena je u kalendar svetih. Slavi se 12. novembra.

Neizmeran entuzijazam programu „Cveće cafnalo“ („Cveće uvelo“) podarili su članovi orkestra Vasilije Marijanu, Zoran Kavalić i Radovan Markov, članovi muzičke sekcije Milka Kuridža, Slavna Jevremov, Rosa Marjanović, Milena Radlovački, Vlasta Momirov, Milovan Živković i Mihailo Šerifović. U ženskom horu su, osim već pomenitih, nastupale Anka Hajdu, Smiljka Stojić, Spasenija Stojković, Veronika Varnjaš, Mica Galović, Vera Jović, Vera Marjanović i Ljiljana Bijelić.

??????????  ???????????????????? DSCN1987 DSCN1983