Gerontološki centar – Zrenjanin

НИЋЕТИНОВО МУЗИЧКО И ПРИПОВЕДАЧКО ПУТОВАЊЕ ПО РУСИЈИ

DSCN5242Светислав Нићетин Тика је и после најновијег самосталног програма у Клубу за стара и одрасла лица посетиоце оставио у недоумици. Дилема шта боље ради је DSCN5235између његовог занимљивог препричавања доживљеног и изврсног музицирања на хармоници. Нићетин је из свог серијала „Сећања“ за публику у Клубу, у четвртак 2. фебруара, одабрао тему „Русија кроз музику и причу“.

Као стручњак борских рудника наш суграђанин је далеке 1972. године био упућен у Совјетски савез на специјализацију племенитих и обојених материјала. Са звањем дипломираног инжењера рударства и геологије у овој земљи је провео пуна четири месеца.

  • DSCN5241Из Москве сам донео дивне утиске. Огромни булевари, музеји, позоришне, оперске и балетске представе се не могу заборавити. Циркуси су зграде, академије, тамо се студира за циркуског акробату, дресера животиња, а у оркестрима се налазе одлични музичари. Неизбрисиво из сећања је руско дружељубље. Стручњаци из тадашње Југославије имали су посебну пажњу па сам ја непрестано имао два домаћа пратиоца, причао је и шалио се Светислав Нићетин.

Занимљиво је било још слушати о његовом боравку на Кавказу, планини која чини 700 километара дугу границу између Европе и Азије. Посебно о народима на том простору, њиховом менталитету и обичајима.

За овај наступ аутор програма је припремио листу од 40 најлепших руских песама а избор коју ће изводити препустио је појединцима из публике. Као и сваки претходни концерт и овај је започео старом песмом „Усамљена хармоника“. И тако ред доживљаја, анегдота и музике, па је још једно вече са Светиславом Нићетином Тиком прошло као у даху, а све је трајало готово два сата.

На почетку програма Даница Ђорђевић, руководилац Клуба за стара и одрасла лица, је присутне увела у догађај а Едуард Шварцер је на видео биму излагање аутора употпунио фотографијама.

У биографији Светислава Нићетина, рођеног у Зрењанину, сада већ деценијама настањеног у Новом Бечеју, блиставим словима је исписано да је једини странац који је почасни члан чувеног Хора „Глинка“ из Санкт Петербурга.