Gerontološki centar – Zrenjanin

PETA SIMFONIJA BATE VELIČKOVIĆA

DSCN1203Znatan životni deo posvetio je Bratislav Bata Veličković muzici. Kao desetogodišnjak počeo je da svira na violini. Izvodio je klasičnu muziku, narodne pesme, romanse,… ali je i sam pisao kompozicije za ovaj instrument. Pre trideset godina zdravstveni problem ga je odvojio od vilonine. Umesto nje mesto je zauzela usna harmonika. Sav dotadašnji izvođački repertoar podredio je novom instrumentu.

„Peta simfonija“, autorski muzički program, koji je u četvrtak, 11. juna, Veličković priredio u Klubu za stara i odrasla lica, samo naslovom podseća na Betovena. Pošto je prethodnih godina održao četiri programa pod nazivom „Simfonija mojih snova“ ovaj poslednji je po logici dobio naziv „Peta simfonija“. Bata Veličković je autorski svestran. Uz pomoć prijatelja iz muzičke i sekcije ljubitelja poezije i proze prisutnima je predstavio, osim kompozicija na usnoj harmonici, i svoje pesme, prozu i haiku poeziju.

Veličković je rođen u Aleksincu. Suprugu Zrenjaninku je upoznao na filološkom fakultetu u Beogradu. Od 1983. godine naš je sugrađanin. U penziju je otišao kao turistički radnik zaposlen u „SM komercu“.

 DSCN1193