Gerontološki centar – Zrenjanin

ПОЕЗИЈА ЛАЗАРА ЛАУШЕВА ПРИЈАЛА ПУБЛИЦИ

dscn2986Не крије Лазар Лаушев своја осећања и емоције, поготово то не ради у својим песмама. dscn2979Промоција његове шесте књиге, четврте самосталне, протекла је у четвртак, 20. октобра, у знаку одличне поезије, песме и музике. Да се све тако буду потрудили су се његови пријатељи из Клуба за стара и одрасла лица. Промоција књиге „Клацкалица“ песника Лазара Лаушева наишла је на изузетно добар пријем публике.

dscn2994„Можда су неке песме осуђене да се напишу само овако како их пише Лазар Лаушев: танано, дрхтаво, по старински, мекано, нежно, трепераво,“ написао је о стваралаштву Лаушева бард српског песништва Перо Зубац. Рецензент књиге, такође песникиња, Александра Хајдин каже: нек Лазару у недоглед „живот своје време точи“ нек остане при одлуци песме „да вечито трајем“, „о старости ни да мислим нећу“,…

Лаушев је рођен 1933. године у Врањеву код Новог Бечеја. Учитељску школу је похађао у Београду и Кикинди. Већ тада се у њему појавило интересовање за поезију па се и сам „латио пера“. Са супругом Десанком, такође учитељицом, одлази на службовање у Идвор, где и сада живи. Његова опредељеност за ову врсту књижевног стваралаштва нарочито је изражена током последње деценије. Лазар Лаушев пева о Банату, унуцима а највише о љубави према брези и жени. Често је тешко разгонетнути када у својим песмамама мисли на брезу а када на жену. Слиле су се оне у јединствени појам лепоте о коме сања и пева.

Даница Ђорђевић, руководилац Клуба за стара и одрасла лица, имала је поздравну реч, Катарина Милојевић, председница Клуба, је отворила промоцију а Мира Драганов је читала рецензију Александре Хајдин.

Аутор је говорио неколико својих песама а преостале из најновије његове збирке читали су Мирјана Николић, Милорад Мартинов, Властимир Момиров и Љубомир Брстина. У музичком делу наступила је женска певачка група и Радован Марков, Властимир Момиров, Љиљана Бјелић, Роса Марјановић, Милена Радловачки и дует Јуца и Милка (Јулијана Весков и Милка Куриџа).

dscn2989 dscn2992 dscn2975 dscn2995