Gerontološki centar – Zrenjanin

POSETA DVORCIMA SEVERNOG BANATA

IMG_7882  Poseta kulturnim znamenitostima ovog regiona, u utorak 27. maja, počela odlaskom u Kikindu. Članovi Kluba za stara i odrasla lica imali su priliku da se upoznaju sa istorijatom Kurije, prve upravne zgrade podignute za potrebe Velikokikindskog privilegovanog dištrikta. Na programu su još bili poseta Narodnom muzeju i razgledanje replike mamuta.

Sledeća tačka na ovom proputovanju bila je Čoka i obilazak dvorca porodice Lederer. Mada opusteo, Zrenjaninci su se uverili da je ovaj dvorac je sačuvao svoje arhitektonske vrednosti. Hram Arhangela Mihaila u Novom Kneževcu je, takođe, izazvao veliko zanimanje naših članova. O njegovoj istoriji govorio je prota Branko. U parku su se nalazila čak dva dvorca. Jedan je pretvoren u biblioteku a u drugom se nalazi opštinska katastarska služba. Zapušten dvorac porodice Koračonji u Kanjiži svedoči da se na očuvanju spomenika istorije i kulture može raditi daleko više. Ipak, njegova nekadašnja lepota uspela je da nadjača ljudski nemar.

Jednodušno zadovoljstvo iskazali su putnici ove male turneje u Novom Miloševu prilikom obilaska muzeja Kotarka. Restaurisani eksponati i uređen prostor su nekima podstakli sećanja, a drugima maštu. Kroz lep dan i dvorce članove kluba provela je Izabela Heđi.

IMG_7884

IMG_7879