Gerontološki centar – Zrenjanin

PROMOVISAN ROMAN BILJANE DIMITRIJEVIĆ MARTINOV

DSCN1012       „Porodice iz starog kraja“, drugi roman a trDSCN1015eća knjiga autorke Biljane Dimitrijević Martinov, predstavljen je u Klubu za stara i odrasla lica. O građanskom romanu o Zrenjaninu, u četvrtak 19. marta, govorili su književnik Zoran Slavić i novinarka Branka Jajić a u programu su učestvovali još glumac Selimir Tošić i solisti i orkestar muzičke sekcije. Promociju je vodio Milorad Martinov.

–          Život i običaji tipičnih banatskih porodica u perioduod 1965. godine do danas je tematski i vremenski okvir ove knjige. To je roman porodice i roman o porodici. Beograđanin Dejan Vidović i Zrenjaninac Pavle Budišin, kolege sa fakulteta i drugari, kao glavni junaci oslikavaju nam poluvekovno razdoblje, izjavila je ovom prilikom Biljana Dimitrijević Martinov.

Zoran Slavić, inače i urednik izdanja, je rekao da je reč o delu koje istovremeno tragično, komično, erotsko, prilikom kazivanja istorije jedne porodice.

–          Čitalac će imati priliku da prepozna sve slojeve u ovom gradu. Tu je predstavljen stvaran život skoro običnih ljudi. Njihovi usponi ali i padovi. Pozornica dela je Zrenjanin, ali bi to mogao biti svaki vojvođanski grad. Autorka nas upoznaje sa socijalnim, psihološkim i etičkim principima vremena. Istovremeno saznajemo kako su se junaci knjige oblačili, koje ploče su slušali, koja kola su vozili, istakao je Slavić.

     Roman Biljane Dimitrijević Martinov „Porodice iz starog kraja“ izdala je Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ a recenzije su napisali književnici Radivoj Šajtinac i Aleksandra Hajdin.

DSCN1011 DSCN1016 DSCN1017