Gerontološki centar – Zrenjanin

SEĆANJE NA ARSENA DEDIĆA ODUŠEVILO PUBLIKU

??????????Ako je suditi po prvom, od Vitomira Ćurčina se i ubuduće mogu očekivati izuzetno kvalitetni programi. Niko u prepunoj sali u utorak, 17. maja, ni tokom izvođenja ali i na kraju, nije ostao ravnodušan.?????????? Naprotiv, „Ono sve što znaš o meni“ sećanje na Arsena Dedića (1938-2015.), izazivalo je tokom nepuna dva sata trajanja uzdahe, setu, oduševljenje i aplauze. U poduhvatu kog se prihvatio Ćurčin je imao ipak dve olakšavajuće okolnosti. Najpre, oslonio se na vrsne izvođače iz Kluba za stara i odrasla lica a zatim je Arsen Dedić, velikan jugoslovenske poezije i muzike, bio za njega zahvalan izazov.

??????????Ćurčin je iz ogromnog Dedićevog opusa odabrao pesme i muziku koji su većini u sali Kluba obeležili odrastanje, mladost, zrelost i starost. Sve to potkrepljeno je video prikazima fotografija iz života Šibenčanina, kao i čitanjem velikog broja podataka koji o Arsenu nisu bili poznati velikom broju ljudi. Iz naratorstva Katarine Miliojević teško je izdvojiti najvažnije ali bi citat iz jednog od poslednjih intervjua upotpunio sliku o ovom kantautoru. „Nikada nisam postao ovisan ni o kome, nisam se ulagivao ni muzički, ni politički, ni ljudski. Na to što sam u svim ovim metežima uspio živjeti dosljedno i od svoga rada ne gubeći identitet i čast – i autorsku i ljudsku. Nisam se prodao. To je ono na šta mogu biti ponosan. Da moja djeca sutra mogu reći – to je napravio Arsen.“

Osim autora programa pohvale treba uputiti članovima sekcije ljubitelja proze i poezije koji su govorili Dedićeve pesme Ljiljani Šmital, Biljani Grošin, Bratislavu Veličkoviću, Draginji Milović, gošći programa Branki Jajić, Radi Kuzmanov, Mirjani Levakov, Đuđi Grujin, Lazaru Lauševu, Miri Draganov i Spaseniji Stojković. Arsenovu muziku izvodili su Radovan Markov i ženska pevačka grupa, Milena Radlovački, Rosa Marjanović, Vlastimir Momirov i duet na usnim harmonikama Veličković, Martinov. Najavljujući program autor Vitomir Ćurčin se posebno zahvalio orkestru na angažmanu tokom priprema (Vasilije Marijanu, Zoran Kavalić). Posetioce je pozdravila Danica Đorđević, rukovodilac Kluba, prognozirajući da će „Ono sve što znaš o meni“ imati još nekoliko repriza.

I zbog toga evo nekih biografskih podataka o Vitomiru Ćurčinu. Odlaskom u penziju, pre dve godine, počeo je da piše prozu. Za veoma kratko vreme imao je više zapaženih učešća na književnim konkursima. Marta ove godine promovisao je svoju prvu knjigu „Šešir sa crvenom trakom“. U profesionalnoj karijeri diplomirani inženjer elektronike i telekomunikacija radio je u Pošti i Telekomu, uglavnom na rukovodećim mestima.

?????????? ?????????? ?????????? ??????????