Gerontološki centar – Zrenjanin

„SEFERINI“ PREDSTAVILE PRVI CD

DSCN0618 Izvorna pevačka grupa „Seferini“ i gajdaš Vanja Ilijev su , u četvrtak 12. juna, na promotivnom koncertu predstavili svoj prvi CD. DSCN0620Svečanost je otvorila Zorica Vučković, direktorka Gerontološkog centra. Obraćajući se prisutnima ona je, sa neskrivenim zadovoljstvom, nabrojala sve mogućnosti koje se članovima Kluba pružaju da u trećoj dobi svoje vreme provedu aktivno. A to su mnogobrojne sportske, rekreativne, zabavne i posebno, istakla je direktorka Vučković, kulturne aktivnosti.

Svečanost su uveličali članovi folklorne sekcije, muzičke sekcije a posebno gosti iz Sivca. Izvorna grupa „Bosilje“ i eminentni gajdaš Maksim Mudrinić, izveli su nekoliko numera, na zadovoljstvo prisutnih, interpretirajući muzičko narodno stvaralaštvo Bačke.

  • Ljubav koja pevačku grupu „Seferini“ i gajdaša Vanju Ilijeva vezuje za tradicionalne pesme Banata, prepoznatljiva je u njihovim izvođenjima najlepših primera srpske vokalne tradicije ovog područja. Nemerljiv je značaj njihovog rada, zahvaljujući njima, danas se još u izvornom obliku mogu čuti, a od njih i naučiti mnoge pesme koje se mogu pevati i uz gajde, zapisala je na CD-u Jelena Jovanović, etnomuzikolog.

A „Seferini“ su Slavna Jevremov Kukin,Smilja Stojić Ješić, Veskov Julijana Baloš, Mica Galović Romović, Stojanka Srdanov Milić i umetnički rukovodilac i gajdaš Vanja Ilijev. Na CD-u se nalazi 14 numera koje zaista treba čuti.

DSCN0622 DSCN0623 DSCN0615