Gerontološki centar – Zrenjanin

ТРЕПЕРАВИ СТИХОВИ ЛАЗАРА ЛАУШЕВА

DSCN5208Љубитељи поезије који су присуствовали „Поетској вечери“ Лазара Лаушева ни током његовог казивања а ни после, нису могли да остану равнодушни. DSCN5203Снажан песнички израз и надахнутост Лаушева инспирисаног највише Војводином, Банатом, женом и брезом учинили су у понедељак, 30. јануара, овај поетски догађај у Градској народној библиотеци „Жарко Зрењанин“, посебним. Зато не чуди што је знатно пре овог догађаја Перо Зубац његове песме описао као „танане, дрхтаве, по старински, мекане, нежне и трепераве“.

Лаушев је рођен у Врањеву, сада у саставу Новог Бечеја. Просветни, односно учитељски посао одводи га у Идвор. И можда надахнутост светским научним великаном из овог места, Михајлом Пупином, утиче на њега да буде истрајан у поезији. Траје то више од деценије. За то време објавио је шест књига поезије, две са пријатељима и четири самостално.

Одржавање „Поетске вечери“ Лазара Лаушева је наставак сарадње зрењанинске библиотеке и Клуба за стара и одрасла лица, односно Геронтолошког центра у Зрењанину. Било је то друго поетско вече на ком се у овој градској установи представља стваралаштво чланова Клуба. Посетиоце је, у улози водитељке, кроз поезију Лаушева водила такође песникиња Мирјана Николић. Музиком и песмом укупном добром утиску допринели су чланови музичке секције Клуба Роса Марјановић, Милена Радловачки и Властимир Момиров. Хармонику и гитару свирали су Василије Маријану и Зоран Кавалић.

DSCN5199 DSCN5200 DSCN5201