Gerontološki centar – Zrenjanin

УЗ МУЗИКУ И ШАЛУ ПО БАЛКАНСКИМ ЗЕМЉАМА

??????????Провео је уз музику и реч посетиоце Светислав Нићетин кроз простор и време балканских земаља.??????????Свакој од њих посветио је по три, углавном народне композиције, а извођење на хармоници прекидао је само да исприча неки виц или анегдоту са бројних путовања. Живописно, пуно духа и динамично говорио је Нићетин о својим путешествијима и врхунски интерпретирао најпознатије мелодије са ових простора. У четвртак, 15. септембра, он је као гост Клуба за стара и одрасла лица извео ауторски програм.

??????????Музицирање и приповедање започео је овај рођени Зрењанинац, већ готово четири деценије настањен у Новом Бечеју, словеначком, мађарском и румунском музиком. Већ сам почетак наговештавао је изузетно садржајно послеподне јер је гост одабрао најпознатије композиције и публици саопштавао обиље података о њима, али и местима где је боравио. Мада је по струци дипломирани инжењер рударства и геологије, наступ на хармоници одао је заљубљеника у овај инструмент али и особу са големим искуством музицирања.

  • Отац ми је хармонуку купио 1947. године. Срећа да је тих година Зрењанин имао један од најбољих, ако не и најбољи војни гарнизонски оркестар. Диригент оркестра, официр из Словеније, открио ми је прве тајне свирања. За време студија у Београду био сам члан културно-уметничких друштава „Драгица Правица“, „Крсмановић“ и „Полет“, каже Светислав Нићетин Тика и наставља. – Бројни су наступи и гостовања. Ипак бих истакао свој јубиларни концерт „Шездесет година са хармоником“ а од свих признања најдраже ми је да сам 25 година почасни члан хора „Глинка“ из Санкт Петербурга.

Нићетин је програм наставио у истом ритму као и на почетку. Уследиле су композиције из Бугарске, Македоније, Грчке, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Али све уз хумор, анегдоту и досетку. Громогласни аплаузи презадовољне публике упућени виртоузу на хармоници само могу бити наговештај неког новог скоријег дружења са Светиславом Нићетином Тиком.