Gerontološki centar – Zrenjanin

БАНАТСКА ПРИЧА “ШОРОМ СРЕДОМ” У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

dscn2762У Клубу за стара и одрасла лица су пронашли прави начин како се пуни велика сала Народног позоришта „Тоша Јовановић“. У уторак, 27. септембра,dscn2723 пред око три стотине гледалаца изведен је програм банатска прича „Шором средом“ аутора Радована Раше Маркова. Музика и игра посвећени Банату изазвали су велико занимање посетилаца али и, судећи према честим аплаузима и чак заједничким певањем са извођачима, њихово уживање у представи. Музичко-сценски догађај у позоришту остварен је уз подршку Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

dscn2705Омаж Банату састојао се од народних песама и бећараца а све уз пратњу тамбурице и гајди, фолклорних игара, казивања стихова, одломака позоришних представа, а изводили су их солисти чланови музичке секције, оркестар Клуба, женска певачка група, чланови фолклорне секције,dscn2700 ствараоци стихова из секције љубитеља поезије и прозе, волонтери из драмске секције, „Сеферини“, група која негује изворну музику, а посебно занимање гледалаца изазвао је чикош, дечак који је пуцњевима бича и најавио ово садржајно вече. Треба истаћи да су извођачи наступали у аутентичним и живописним банатским ношњама. Била би предугачка листа навођења извођача али су сви заједно, већ по који пут, оправдали поверење аутора и приредили угодних осамдесет минута публици

Предивну атмосферу у позоришној сали стварале су песме „Јесен стиже“, „У башти сазрели ораси“, „Мој чардаше“, „Целе ноћи ладовина“, „Ањичка душичка“, „Хеј, чија фрула“, „Ђелем, ђелем“, „Добро јутро Војводино“, али се уз све ове наслове аутор Радован Марков потрудио да се на задовољство публике певају мађарске, румунске и словачке песме. Добром расположењу допринели су чланови драмске секције изводећи одломке из представе „Село Сакуле, а у Банату“.

Догађање у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ пратила је и Зорица Вучковић, директорка зрењанинског Геронтолошког центра.

dscn2759 dscn2708 dscn2721 dscn2749 dscn2756 dscn2757