Gerontološki centar – Zrenjanin

„CVEĆE CAFNALO“ U ČAST JELENE ANŽUJSKE

??????????Bio je to vrhunski amaterski kulturni događaj. Pred više od dvesta posetilaca u velikoj sali Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ ??????????članovi muzičke sekcije Kluba za stara i odrasla lica izveli su program „Cveće cafnalo“, posvećen srpskoj kraljici Jeleni Anžujskoj, a uz obilje srednjevekovne muzike. Uradili su to na način koji je plenio. Svako ponaosob dao je svoj izvođački maksimum.

??????????Ovog proleća procvetali jorgovani su bili povod da se kroz muziku i reč podsetimo jednog izuzetno uspešnog dela srpske istorije. ??????????Isprošena od kralja Uroša Prvog, Jelena je putujući u svoju novu domovinu dočekana plavim jorgovanima koji su posađeni u njenu čast, a povodom venčanja sa srpskim velikanom. Za muzički put u prošlost bio je zadužen Radovan Markov, hor, orkestar i solisti, dok je publiku sa mnogo podataka iz vremena kada je Jelena vladala (XIII i XIV vek), upoznala Katarina Milojević. Oni su i urednici ovog programa, koji je nešto više od sat vremena u ponedeljak, 11. aprila, izazivao posebnu pažnju publike.

??????????„Cveće cafnalo“ (Cveće uvelo) izvela je ženska pevačka grupa, solisti Radovan Markov, Vlastimir Momirov, Rosa Marjanović, Milena Radlovački, Slavna Jevremov, Milovan Živković, duet Milka i Juca i orkestar u sastavu Vasilije Marijanu, Zoran Kavalić, Radovan Markov i Vanja Ilijev.

Muzičkom događaju u Pozorištu prisustvovala je Zorica Vučković, direktorka Gerontološkog centra. Ulaznica za ovaj izuzetan događaj bila je grana ili buket jorgovana.

?????????? ?????????? ?????????? ?????????? ??????????