Gerontološki centar – Zrenjanin

JUBILARNI KONCERT KLUBA ZA STARA I ODRASLA LICA

[singlepic id=763 w=126 h=95 float=left]Jubilarnim koncertom na svečan način obeleženo je trideset godina od osnivanja i rada Kluba za stara i odrasla lica pri Gerontološkom centru Zrenjanin. Pred salom Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ prepunom posetilaca, u sredu, 16. oktobra, izvedena su dela koja pripadaju muzičkoj tradiciji i kulturi ovih prostora, ali i autorska dela znatnog umetničkog dometa.

Kratkim filmom, kamerom i rečju, predstavljen je Klub sa svim sadržajima koji su na raspolaganju licima u trećoj životnoj dobi. Koliko je za ovu priliku bilo moguće, izneti su najzanivljiviji detalji iz njegove istorije duge tri decenije.

Pre umetničkog dela programa gostima se obratila Zorica Vučković, direktorka Centra, rekavši između ostalog:

[singlepic id=791 w=126 h=95 float=right]Jedan od saveta za lep, zdrav i dug život je da ne treba dodavati godine životu, već život dodati godinama, to jest, obezbediti kvalitet življenja u starosti, omogućiti starim ljudima da sačuvaju položaj i sva prava u društvu kao i poštovanje njihovog ljudskog dostojanstva…Ovim smo se rukovodili kada je 1983. godine otvoren Klub za stara lica, a i danas se svim ovim rukovodimo želeći da kroz oblike socijalne zaštite obezbedimo organizovanu i kontinuiranu društvenu i kreativnu aktivnost penzionera i ostalih starih lica…Na nama je da im kroz društvenu brigu o starima pružimo svu potrebnu podršku, da osećaj pripadnosti, tako značajan svakoj osobi, negujemo i poštujemo. Da sve ove oblike socijalne zaštite razvijamo i učinimo dostupne svima, jednom rečju, stvorimo uslove da se i u trećem životnom dobu uživa u životu.

Mora biti zabeleženo da su učesnici koncerta, članice i članovi Kluba, ispoljili želju da na kvalitetan način prikažu svoje literarno, pevačko, igračko i glumačko umeće. Sticao se utisak da na velikoj sceni zrenjaninskog Narodnog pozorišta nisu entuzijasti, već pravi znalci, ravni profesionalcima. Jednostavan dokaz za to bili su česti i gromoglasni aplauzi upućeni izvođačima. Koncert je počeo pesmom „Dobro jutro Vojvodino“, izvedenom od strane mešovite grupe. Svoje stihove su govorili Živojin Kojić, Stojanka Milin, Biljana Grošin i Lazar Laušev. Instrumentalnu tačku na usnoj harmonici izveli su Bratislav Veličković i Milorad Martinov. Grupe Piroš rožak i Seferine su imale zapažene pevačke nastupe. Dramska sekcija se predstavila tekstom Zorana Petrovića „U čast banatskih ćilimova“ a folklorna grupa je u dva maha dobro „protresla“ daske na bini. U solističkim tačkama nastupili su Mihailo Šerifović, Milena Radlovački, Vlastimir Momirov i Rosa Marjanović, a u duetu Julijana Veskov i Milka Kuridža, odnosno Rosa Marjanović i Vlastimir Momirov. Punu podršku tokom celog jubilarnog koncerta izvođačima je pružio orkestar muzičke sekcije. Program je na nenametljim ali zapažen način vodila Mirjana Draganov.

Za goste iz klubova za stara lica iz Vrbasa, Novog Sada, Novog Bečeja, Beograda, Šapca i Paraćina, sa kojima Zrenjaninci već godinama uspešno sarađuju, organizovan je prijem. Gostima je najpre dobrodošlicu zaželela Danica Đorđević, rukovodilac Kluba i jedna od najzaslužnijih osoba za uspešno obeležen jubilej, a pozdravio ih je i Ljubomir Milin, predsednik Kluba.