Gerontološki centar – Zrenjanin

LUCIĆEVO RAZIGRAVANJE U AKVARELU

DSCN0230„U akvarelima Radiša Lucić traži odnos prema aktuelnim zbivanjima, insistira na pravoj meri prema svetu u kome živi i stvara. U tom smislu treba posmatrati Lucićevo ovovremensko bavljenje temama i motivima iz istorije umetnosti koje zasigurno predstavljaju solidan temelj i čvrst oslonac za uspostavljanje vrednosnih aršina. Danas i ovde.“ Zapisao je Sava Stepanov, likovni kritičar, povodom najnovije izložbe slika Radiše Lj. Lucića.

U Gerontološkom centru je u petak, 6. septembra, otvorena izložba akvarela ovog zrenjaninskog stvaraoca. Svečanost je, izvođenjem nekoliko duhovnih pesama, uveličao Hor žene mironosice, na čelu sa dirigentom Zoricom Kecić, a zatim se velikom broju posetilaca obratio autor.

Radiša Lj. Lucić je tokom svoje bogate slikarske karijere priredio oko 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na preko 200 kolektivnih izložbi. Studijska putovanja imao je u Nemačkoj, Finskoj, Holandiji i Francuskoj. Osnivač je više likovnih kolonija. Njegova dela se nalaze u vlasništvu muzeja, galerija i privatnih kolekcionara. Lucić je nosilac nagrade za akvarel Galerije „Jovan Popović“ iz Opova, nagrade za savremeni crtež Istorijskog muzeja u Pančevu i nagrade Oslobođenja grada Zrenjanina.