Gerontološki centar – Zrenjanin

НОВИ ПРОГРАМСКИ КОНЦЕПТ ЛАЗЕ БАШИЋА

DSCN0980Ако је на програму стваралаштво највећих светских песника, ако се изводе песме и мелодије из категорије „“вечите мелодије“ и ако их DSCN0973изводе чланови секције љубитеља поезије и прозе, и солисти и оркестар музичке секције, онда тај програм једино може бити одличан. На самом почетку у уводној речи Катарина Милојевић, руководилац секције љубитеља поезије и прозе, најавила је неколико новина. Управо је аутор догађаја Лаза Башић, својим првим уредничким наступом, освежио програмску концепцију. Сценска новина је да су DSCN0968казивачи стихова повремено били у публици, да су после сваке изговорене песме саопштавали биографске податке стваралаца али и DSCN0966нова улога оркестра, осим пратње солиста, одвијала се мелодијска пратња поета. Програм „Песници светске књижевности“ одржан је у Клубу за стара и одрасла лица у четвртак, 20. априла.

Рабиндранат Тагоре, Жак Превер, Сергеј Јесењин, андска, индијанска и астечка љубавна поезија и наши песници Алекса Шантић, Сима Пандуровић и Лазар Лаушев, био је за ову прилику избор Лазе Башића. Песме и мелодије „Један човек и једна жена“, „Била је тако лијепа“, „Кондоров лет“, „Емина“ и друге чиниле су музичку подлогу.

Стихове су са много надахнућа говорили и читали Катарина Милојевић, Витомир Ћурчин, Спасенија Стојковић, Биљана Грошин, Мира Драганов, Ђуђа Грујин и Лаза Башић. Солисти су били Властимир Момиров, Никола Бракус и Роса Марјановић. На челу оркестра налазио се Василије Маријану а у његовом саставу Никола Бракус, Зоран Кавалић и Радован Раша Марков.

И за крај је још потребно истаћи да су посетиоци уживали у програму и са великим одобравањем подржали нови концепт аутора Лазе Башића.

DSCN0977  DSCN0970DSCN0956DSCN0961  DSCN0960