Gerontološki centar – Zrenjanin

ОСМЕСИ СУ НАМ ПОТРЕБНИ У ВЕЋОЈ МЕРИ

dscn5042Одлуком Владе Војводине недавно је на место вршиоца дужности директора Геронтолошког центра у Зрењанину именована Тања Живанов. Непуна два месеца на овој функцији је било довољно време да се сагледа стање установе и одреде планови будућег развоја.

Са променом руководећег кадра често су везане и нове идеје. Шта ће бити приоритети у вашем раду у долазећој години? – било је прво питање за директорку Живанов.

  • Потрудићемо се да установу приближимо грађанима. Ми смо део овог града па ћемо о условима боравка и активностима које се код нас одвијају настојати да исцрпније упознамо родбину корисника, њихове пријатеље али и све заинтересоване суграђане. Да се упознају и друже са корисницима. „Отворена врата“ треба да омогуће међугенерацијску сарадњу. Овде ће бити добродошли програми зрењанинских основаца али и ученика средњих школа. Осмеси су нам потребни у већој мери. Желимо да права слика о Геронтолошком центру не буде сведена само на стационар, већ да се види да је то други дом људи који овде бораве. Да имају изврсне услове смештаја, стручну социјалну и здравствену заштиту, исхрану према највишим стандардима, речју свакодневну бригу и пажњу. И не само то, спроводићемо богат програм радне терапије, одржавати културно-уметничке садржаје, организовати излете и путовања. Уверења сам да знатан број грађана не може себи овако нешто да приушти. Зато, дођите, видите, дружите се. Допашће вам се, сигурно.

dscn5043Лиценцирање установе је законска обавеза. Шта је потребно урадити на том путу?

  • Планирамо да у првом кварталу 2017. године овај посао приведемо крају. Лиценца ће за нас бити више од хартије, она ће бити доказ да Геронтолошки центар својим корисницима, стручном кадру и запосленима обезбеђује врхунске услове. Од тога нас дели јако мало а то је савремена хидрантна мрежа. Већ је обезбеђено потребних око 1,5 милиона динара, ускоро расписујемо тендер а већ на пролеће очекујемо да радови буду готови, напомиње Тања Живанов.

Ипак, планови за наступајућу годину су далеко већи. Најпре ће се кренути са изградњом лифта у „Ц“ објекту. За израду пројекта и извођење радова биће потребно око 5 милиона динара. У „Б“ објекту ће бити извршена адаптација купатила. У њима ће све бити ново, од ентеријера до мобилијара. Планира се постављање соларних колектора како би јефтинијом и енергијом из чистих избора биле остварене уштеде али и очувано окружење. Они би требало да топлом водом напајају „Б“, „Д“ и „Е“ зграде. Директорка Центра напомиње да ће у „Б“ објекту бити постављени нови рукохвати, замениће се плочице и собе ће се окречити. Адаптација другог спрата у објекту „Ц“ је веома близу. Завршава се идејни пројекат, у собама ће се инсталирати нова електро и водоводна мрежа, поставиће се нова расвета и заменити столарија. Да би корисницима и овде био обезбеђен висок квалитет услуга још ће се од терасе направити дневни боравак са свим садржајима који га прате: од дружења, читања новина, гледања ТВ програма,… Биће постављена сигнализација у собама, тако да ће особље у одређеним ситуацијама моћи благовремено да интервенише и корисницима пружи помоћ. За целокупну инвестицију потребно је обезбедити 5,68 милиона динара.

  • У Клубу за стара и одрасла лица, у оквиру ванинституционалне заштите старих и болесних суграђана, постоји служба „Помоћ у кући“. До сада су особе ангажоване на овим пословима услуге пружале током преподнева а потрудићемо се да активности проширимо и током поподнева, викендом и празницима. Намера је да непрестано нудимо корисницима квалитетне услуге, каже директорка Живанов и наставља: – Морам да истакнем да у Центру имамо одличан тим стручњака. Осим модерне опреме и људски ресурс гарантује одговорност у третману особа које живе у Центру. Сада већ, још бих напоменула, располажемо евиденцијом у електронској форми, па осим што је као база података доступна социјалним радницима, психолозима и лекарима, планирамо умрежавање са сродним институцијама на нивоу Војводине. Наши корисници, надаље, у оквиру радне терапије могу у потпуности да искажу своје склоности и афинитете. И убудуће ће у томе имати подршку установе.

Партнерство и сарадња су неопходни за развој установе. Челница Геронтолошког центра на прво место ставља локалну самоуправу. Заједничким пројектним наступима 300 корисника услуга имаће и убудуће обезбеђене услове смештаја и боравка по највишим стандардима. Наставља се сарадња и са Националном службом за запошљавање у Зрењанину. Жене без посла ће обуком за неговатељице стицати сертификат, па ће тако имати знатно веће могућности да дођу до радног места. Заједно са зрењанинским Центром за социјални рад обављају се процедуре које претходе смештају грађана у Центар. Прикупљање потребних докумената је у неким случајевима прилично компликовано па се бележе и одустајања. Саговорница напомиње ће се порадити да све то буде брже и једноставније.

  • Искрено верујем да ћемо планирано у 2017. години успешно привести крају. Смештајни услови, ниво услуга али и услови за рад у Геронтолошком центру могу бити само још бољи. На задовољство корисника али запослених у установи, са много самопоуздања завршила је разговор Тања Живанов, вршилац дужности директора Геронтолошког центра.