Gerontološki centar – Zrenjanin

ОТВОРЕНА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА РОЗАЛИЈЕ МАРКОВ

DSCN5651Једну од тридесетак самосталних изложби приредила је Розалија Марков у четвртак, 9. марта, у Клубу за стара и одрасла лица. Од 1985. године, DSCN5648када је почела да се бави сликарством, имала је преко три стотине колективних изложби. Излагала је у домаћим галеријама али и у иностранству. Њена дела наивне уметности налазе се у музејима, галеријама и приватним колекцијама у целом свету. Учесник је више ликовних колонија и хуманитарних акција. Добитник је бројних награда и признања, а последње је Златна медаља за уметнички рад за 2016. годину, добијену од Општине Ковачица где је и члан Галерије наивне уметности. Живи и ради у Арадцу. Професионални ангажман завршила је у зрењанинској Општој болници на радном месту више медицинске сестре.

  • DSCN5647На сликама Розалије Марков слави се живот. При том, клизећи у саму себе, у своје порекло, кренула је у ходочашће на изворе, окренула се живописном фолклору војвођанског села. Нашла је уметница у хармонији човека и земље, живот присутан у пуном сјају и лепоти. У живописности и ведрини обичаја, свакодневнице и славља људи са села, открила је шифре о раскоши духа живота живљеног под недогледним равничарским небесима…На сликама се смењују DSCN5657годишња доба, сеоски послови и обичаји који их прате: сетва, жетва, берба грожђа, пецање, кување рибље чорбе, венчање, празничка весеља…Ови мотиви су пуни нарације. На разуђеној композицији затичемо мноштво фигура људи, животиња, предмета, одвија се читав низ „епизода“ унутар главног догађаја који све обједињује, рекла је на отварању изложбе Јасмина Туторов, историчар уметности.

Изложбу је отворила Даница Ђорђевић, руководилац Клуба за стара и одрасла лица, подсетивши да је организована у оквиру сарадње са месном заједницом „Вељко Влаховић“. Љубитељи ликовне уметности, посебно наивног сликарства Розалије Марков могу да виде изложене радове у Клубу до 17. марта.

У наставку програма наступили су солисти и оркестар музичке секције. Анка Хајду, Панта Јосимов, Смиља Стојић, Бора Никин, Маргит Куцора, Миодраг Живковић, Јулијана Весков, Милка Куриџа, Павел Жебељан, Љиљана Бјелић, Никола Бракус, Славна Јевремов, Властимир Момиров, Милена Радловачки, Роса Марјановић и Рашина певачка група су већину композијица отпевали са публиком. У оркестру су наступили Василије Маријану, Зоран Кавалић, Никола Бракус и Радован Раша Марков.

DSCN5654 DSCN5664 DSCN5666