Gerontološki centar – Zrenjanin

POSEĆENE ZNAMENITOSTI SOMBORA

IMG_8585Izletnici iz Kluba za stara i odrasla lica su u utorak, 19. maja, boravili u Somboru. Mada je ovaj bački grad prepun istorijskih i kulturnih znamenitosti, posetioci iz Zrenjanina su zbog kratkoće vremena obišli tek nekoliko.

Najpre su razgledali Gradsku kuću. Usledila je poseta pravoslavnoj i katoličkoj crkvi. Ipak, najviše vremena proveli su u Preparandiji. Zdanje u kom je osnovana prva srpska učiteljska škola ali i u kom se nalazi galerija nadaleko poznatog slikara Save Stojkova. Preparandija je sada učiteljski fakultet, ali su u prošlosti ovu školu pohađali, što nije mnogo poznat podatak, velikani srpske književnosti Isidora Sekulić i Jovan Dučić. Predmeti koji svedoče o istoriji ove ustanove nalaze se na prvom spratu, dok je galerija Stojkova u prizemlju.

Obilazak somborskih svetovnih i duhovnih spomenika je poprilično umorio Zrenjaninke i Zrenjanince, preko pedeset izletnika, pa su okrepljenje pronašli u čardi Kod carine. Posle toga usledila je zabava u sopstvenoj režiji a na povratak su se odlučili u kasnim popodnevnim satima.

IMG_8584 IMG_8589 IMG_8590