Gerontološki centar – Zrenjanin

Samostalna izložba Stojanke Milin

DSCN0026Nije bilo mesta u sali zrenjaninskog Kluba za stara i odrasla lica u četvrtak, 20. juna 2013. godine. Prijatelji i poštovaoci umetničkog stvaralaštva Stojanke Milin nisu želeli da propuste otvaranje njene jedanaeste samostalne izložbe „Moji snovi javom krunisani“ i promociju knjige „Dobošar“.

Izuzetno sadržajan program pozdravnom reči otvorila je Danica Đorđević, rukovodilac Kluba. Prisutnima se, zatim, obratila Milena Anović, rukovodilac Sekcije „Ljubitelji poezije i proze“. Ispred Likovne sekcije govorila je Mirjana Draganov, a Biljana Grošin je pročitala svoju likovnu kritiku posvećenu autorki izložbe.

U umetničkom programu najpre je Bratislav Veličković pokazao veštinu sviranja na usnoj harmonici. Najmlađa učesnica ovog okupljanja, Vladana Vukotić pročitala je pesme koje je posvetila Stojanki Milin i njenom suprugu Ljubi. Svečanost svoje supruge uveličao je Ljuba Milin uz harmoniku i pesmu. Usledilo je kazivanje stihova i nastupi izvođača koji cene kvalitetnu pesmu. Poeziji su se priklonili Biljana Grošin, Milena Anović. Mira Levakov, Lazar Laušev, Katarina Milojević i bračni par Milin. Prelepe pesme otpevali su duet Juca i Milka, Ljiljana Bjelić, Mihailo Šerifović, Milena Radlovački i Vlasta Momirov. I u ovom delu Stojanka i Ljuba Milin su nastupali zajedno.

Stojanka Milin je rođena u Idvoru. U rodnom mestu je završila osnovnu školu a Višu gimnaziju „Uroš Predić“ u Pančevu. Sklonost ka slikanju otkrio je još njen profesor u Gimnaziji, akademski slikar Stojan Trumić. Stojanka je član Kluba za stara i odrasla lica u Zrenjaninu  već 13 godina. I upravo je u ovoj sredini započela svoju umetničku afirmaciju. Prvu knjigu „Plod života“, objavila je 2000. godine. Štampano je još sedam njenih knjiga poezije i proze. Današnju izložbu slika uveličala je svojom osmom knjigom koja nosi naziv „Dobošar“. Priče u njoj posvetila je najmlađima. Izuzetne uspehe postizala je na konkursima gerontoloških institucija, gde je redovno nagrađivana za svoje umeće u pisanoj reči. Najnovije priznanje postigla je u Švajcarskoj. Književni klub naših iseljenika uvrstio je njene pesme u ediciju „Zaveštanje 2013. godine“.