Gerontološki centar – Zrenjanin

ŠTEDEĆEMO ZA DOBRO NAŠIH KORISNIKA

DSCN0890Već godinama Gerontološki centar u Zrenjaninu prednjači kvalitetom usluga koje pruža starim i bolesnim licima. Tri stotine korisnika imaju potpunu stručnu negu i pažnju, a rukovodeći tim, na čelu sa direktorkom Zoricom Vučković, se potrudio da im obezbedi i druge pogodnosti na visokom nivou.

Kako gospođo Vučković, iz ugla stezanja kaiša i ograničenih investicionih mogućnosti , ocenjujete 2014. godinu kada je reč o Gerontološkom centru?

  • I pored značajnog smanjenja količine novca za investicije, mnogo toga se u ustanovi radilo i uradilo u cilju poboljšanja kvaliteta smeštaja osoba koje borave kod nas. Tako smo tokom 2014. godine u 36 soba sa 54 korisnika, na prvom i drugom spratu A zgrade visokog standarda, u potpunosi osavremenili enterijer. To konkretno znači da smo uklonili pločice i nefunkcionalne kade, i u kupatilima uradili hidroizolaciju i u potpunosti ih podredili mogućnostima korisnika. Sve sobe su okrečene a parket je u njima hoblovan i izlakiran. Osobama koje koriste naše usluge u ovom delu Centra smo sobe opremili novim čajnim kuhinjama, ormanima i natkasnama.

Prilikom sumiranja postignutih rezultata na izmaku 2014. godine direktorka Zorica Vučković je naznačila da je u sobama instalirano dvadeset televizora najnovije generacije, da je nabavljena značajna količina medicinske opreme, preuređen je letnjikovac, tako da tokom leta i lepog vremena obezbeđuje dodatne mogućnosti za boravak napolju. Vešeraj i kuhinja su dobili novu opremu i uređaje. Kupljeno je 20 kreveta za nepokretne osobe. Istovremeno je proširen video nadzor i ugrađen aparat za evidenciju prisutnosti na radnom mestu.

Ko vam je pružio finansijsku podršku u ovim, zaistinu ne malim investiranjima?

* Većinu poslova smo obavili sopstvenim sredstvima. Drugih investitora nije bilo dovoljno. Doduše, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju nas je projektno podržao prilikom početka ugradnje sistema dojavljivača požara a resorno republičko ministarstvo nam je dodelilo novac za kupovinu opreme za kuhinju, reči su direktorke Centra.

U nastavku razgovora direktorka Vučković je naznačila da su i u 2014. godini potvrđeni visoki kvaliteti poslovanja Gerontološkog centra. Stručni timovi, zaduženi za kontrolu kvaliteta su produžili sertifikate vezane za organizaciju menandžmenta i kvalitet ishrane (ISO 9001 i HACCP), što samo govori da je

kolektiv sa 125 zaposlenih uspeo da korisnicima usluga obezbedi, već tokom dužeg prethodnog perioda, kvalitetan boravak u Centru.

Štednja je u ovim društvenim uslovima obaveza, kako će zrenjaninski Gerontološki centar odgovoriti izazovima, a da tri stotine osoba, koje su u njemu smeštene, to lično ne osete?

* Nikom u 2015. godini neće biti lako, pa ni nama. Štednja i smanjenje nekih izdataka predviđeni su budžetom na narednu godinu.Od postavljenih ciljeva za naredni period, ipak, nećemo odustati. Potrudićemo se da već tokom prvih meseci nove godine ispunimo zakonsku obavezu i podnesemo zahtev za dodelu licence Centru. Posao smo započeli, ali nije nimalo lak. Reč je o donošenju i primeni brojnih pravilnika i procedura. Posebne poteškoće stvaralo nam je pribavljanje katastarskih dozvola za male objekte, koji su ranijih godina izgrađeni u krugu Gerontološkog centra.

Biti na čelu ustanove ovog karaktera podrazumeva praćenje domaćih ali i svetskih standarda. Adaptacija bloka C3 je prioritet. Na trećem spratu, gde borave osobe otežanog kretanja instaliraćemo signalizaciju u sobama, toaletima i kupatilima. Tako će one u svakoj prilici i svakom trenutku moći da zatraže pomoć osoblja koja im treba. U svim prostorijama Centra, lično mislim da je to jako važno, ugradićemo sistem zaštite od požara. Za nabavku još 40 kreveta za osobe sa posebnim potrebama naročito očekujemo potrebu nadležnih pokrajinskih i republičkih institucija. U kolektivu smo spremni na štednju i smanjenje troškova, ali želim da istaknem da se to neće desiti na štetu smeštaja, ishrane i usluga koje pružamo našim korisnicima, rekla je na kraju razgovora Zorica Vučković, direktorka Centra za socijalni rad.

(info net pet)