Gerontološki centar – Zrenjanin

ZNATNO POBOLJŠAN STANDARD BORAVKA

Kraj godine je prilika da se sumiraju aktivnosti i rezultati menadžmenta ustanove na čijem ste čelu. Kako ocenjujete, sa tog stanovišta, 2013. godinu?

  • DSCN0453Za nama je godina u kojoj smo ostvarili nekoliko projekata i planiranih rekonstrukcija na objektima i u njihovoj unutrašnjosti. Cilj nam je bio da našim korisnicima pružimo još kvalitetnije usluge. Sve to je bilo znatno lakše uraditi sa timom koji čine stručne i odgovorne osobe zaposlene u Centru, rekla je na početku razgovora Zorica Vučković, direktorka Gerontološkoc centra.

O kojim projektima je reč i ko ih je finansirao?

  • „Školu računara“ smo organizovali zahvaljujući sredstvima koje nam je dodelila Naftna industrija Srbije. Za rad na računaru obučeno je 20 osoba iz Centra i Kluba za stara i odrasla lica. Projekat je trajao četiri meseca. Grad Zrenjanin je finansirao projekat „Pomoć u kući“. Tokom pet meseci geronto-domaćice su bile na usluzi našim sugrađankama i sugrađanima u poodmakloj životnoj dobi. Značaj ovog projekta je višestran. Starima smo pomogli da im svakodnevnica, tokom trajanja projekta, bude znatno lakša i lepša. Saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje je, na drugoj strani, omogućila da na ovim poslovima bude radno angažovano deset osoba koje su bile bez posla. „Škola crtanja“ je naš treći projekat . Resorno ministarstvo Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, Sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, je finansijski podržalo aktivnu starost naših korisnika. Ukupna vrednost ovih projekata je blizu tri miliona dinara.

Rekli ste da je dosta toga urađeno na podizanju kvaliteta usluga koje pružate korisnicima. O čemu je konkretno reč?

  • Urađeni su obimni radovi na objektu A, inače visokog standarda. Treći i četvrti sprat su predviđeni za stacionar za smeštaj sasvim zavisnih korisnika. To su nepokretna i teško pokretna lica. Prostor smo potpuno prilagodili korisnicima. Na oba sprata su uklonjene nefunkcionalne kade, preuređena su kupatila i postavljena hidroizolacija. U svim sobama je parket zamenjen odgovarajućim pvc podlogama, okrečene su i dobile su nove čajne kuhinje. Tih 30 soba opremljeno je novim ormanima. Nezavisni korisnici, koji borave na prvom i drugom spratu, dobili su nove krevete, ormariće i tapacirane stolice. Sve ovo je urađeno sredstvima ustanove, rekla je Zorica Vučković.

Direktorka Centra je, govoreći o realizovanim investicijama u odlazećoj godini, istakla da je kuhinja ustanove potpuno preuređena u skladu sa standardima visokog kvaliteta HACCP. Istovremeno je u magacinskom prostoru sanirana vlaga a nabavljene su nove police.

  • I do sada lepu baštu smo sada opremili novim mobilijarom. Kupili smo nov baštenski nameštaj, stolice, stolove, ljuljaške i suncobrane. Posle ove investicije omiljeno mesto boravka naših korisnika je, tokom leta i lepih dana, bilo znatno posećenije. Bilo mi je zadovoljstvo da vidim sve te ljude kako uživaju u preuređenom ambijentu, rekla je prva žena Gerontološkog centra i nastavila – Na zgradi A popravili smo krov, zamenjeni su crep i grede. Korisnicima smo omogućili upotrebu računara i besplatnog interneta. U zgradi E, na prvom spratu smo korisnicima obezbedili daleko kvalitetnije uslove smeštaja. Ugrađena je pvc stolarija, zamenjene su elektro i vodoinstalacija, promenjeni podovi, urađena su nova kupatila i prostorija za čajnu kuhinju.Sve prostorije su okrečene. Renovirali smo, još, vešeraj i nabavili dve profesionalne mašine za pranje veša.

Baš dosta aktivnosti. A kakvi su planovi za 2014. godinu.

  • Pre toga želim da kažem da smo sa nadležnim Ministarstvom za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Vlade Republike Srbije, putem RINO sistema, uspostavili dnevnu komunikaciju. Na taj način smo obezbedili transparentnost i kontrolu našeg poslovanja, uvid u redovnost plaćanja računa i svih finansijskih transakcija. I sada naredna 2014. Želimo da nastavimo sa podizanjem standarda boravka u Gerontološkom centru Zrenjanin. Adaptacije i rekonstrukcije će biti ostvarene sa ciljem da našim korisnicima pružimo usluge najvišeg kvaliteta. Iskreno verujem da je, na osnovu svega što smo do sada uradili, planirano za narednu godinu sasvim ostvariv cilj, rekla je Zorica Vučković, direktorka Gerontološkog centra Zrenjanin.