Gerontološki centar – Zrenjanin

DVORCI SEVERNOG BANATA

DSCN0819Video prikazom „Dvorci severnog Banata“ Eduard Švarcer je još jednom predočio vojvođanske turističke potencijale, o kojima se, nažalost, malo zna a sada i malo vodi računa. nmilosevo_karaconji_bVećina dvoraca je u očajnom stanju, bez kućnih predmeta, nameštaja i slika, u kojima su nekadašnji vlasnici uživali, i sa malo šansi da će u skorije vreme doboti raskošan izgled koji ih je krasio. Video prikaz je organizovan u četvrtak, 27. novembra.

Dvorac Lederer je u Čoki počela da gradi porodica Marcibanji 1781. godine a završen je 1870. Krajem XIX veka kupuje ga porodica Lederer, pa i danas nosi njihovo ime. Dvorac nije otvoren za posetioce.

Porodica Maldegem, poreklom iz Belgije, je 1910. godine u blizini Novog Kneževca izgradila istoimeni dvorac. Posle Drugog svetskog rata jedno vreme je korišćen kao bolnica, pa je bio internat, onda je u njemu bila smeštena uprava policije i banka. Sada je deo prostora ustupljen Narodnoj biblioteci „Branislav Nušić“ a deo kikindskom Narodnom muzeju.

Dvorac Servijski-Šulpe je sazidan 1793. godine. Posedovao je, između ostalog, biblioteku sa oko tri hiljade knjiga, stari majsenski porcelan, predmete od srebra i bronze, skupocen nameštaj, lovačke portrete i staro trofejno oružje. Ništa od toga se sada ne može videti, razvučeno je i opljačkano. U Dvorcu je sada Opštinski sud i administracija Opštine Novi Kneževac.

Na putu kroz vreme svojim fotografijama Eduard Švarcer nam je dočarao i Dvorac Karačonji u Novom Miloševu. Od nekadašnjeg bogatstva braće Karačonji, crkva sa dva tornja, dva dvorca sa svim pratećim zgradama za poslugu i domaće životinje, ostao je samo jedan, i to ruinirani dvorac. Posle Drugog svetskog rata u njemu je bio smešten dom za nezbrinutu decu, zatim je pretvoren u školu, a jedno vreme ga je koristila i fabrika hemijskih proizvoda HINOM. Dvorac je izgrašen 1842. godine a danas nije otvoren za posetioce.

U nastavku večeri članovi muzičke sekcije su održali zanimljiv program.

DSCN0824 DSCN0823